HUR MAN SÅR TROPISKA FRÖN                                                                                 Huvudsida

För att lyckas med sådd av tropiska frön  kan man behöva lite speciella åtgärder, för att det ska bli framgångsrikt.

Blötläggning: För att en groningsprocess ska börja, måste vatten komma in i själva fröet, till embryot + endosperm, (vilande planta + matresurs) i växten. Under rätt förhållanden, som temperatur och syre, kommer endospermen att börja omvandla kolhydrater till socker vilka embryot behöver för att växa. Fröet behöver ofta ligga i varmt (men inte hett) vatten, från bara några timmar till så mycket som 24 timmar. Ibland när det gäller mycket hårda frön, behöver man använda hett, men inte kokande vatten

Scarification

Det kan även bli nödvändigt att skada det yttre skalet på fröet genom att använda en fil eller sandpaper. Ibland kan skalet behöva knäckas, klippas eller skäras, eller man använder en nål, för att få vattnet att komma in till embryot och på så vis få det att börja bryta ner sitt fröskal. Gäller t ex för Canna indica. Det är inte så att fröet aldrig kommer att gro, om man inte gör så här, men oftast tar det mycket längre tid, för en del frö upp till ett år. Därav kan man dra slutsatsen att dessa extremt hårdskaliga frön kan ligga mycket länge i naturen innan de gror.

Andra förberedelser

Vatten

Kom ihåg att inte vattna för mycket, när fröna väl har grott, gör man det så ruttnar ofta rötterna.

Innan man sår, vattna såjorden och låt den rinna av. Jorden ska vara fuktig, men inte blöt och hela jorden ska vara genomvattnad, inte bara  jorden på ytan. För att behålla fuktigheten kan man täcka jorden med plast, men den ska inte ligga mot jorden. Ett inneväxthus med undervärme är också väldigt bra. Så fröna med endast lite jord över sig, eller halvt täckta.

Temperatur

När det gäller tropiska frön, så behöver de tropisk miljö för att kunna gro. Jordtemperaturen behöver vara mellan 27-32 grader och den ska bibehållas hela tiden under groningen. Den får inte variera. Omgivande luft ska också vara varm, runt 25 grader i varje fall. När fröna gror, då kan temperaturen vara något lägre, runt 24 grader under dagen och 16-21 grader under natten.

Jorden

Det allra bästa är att inte använda vanlig såjord, utan en mix av "ickejord". Då får man bästa pH värdet, håller kvar fukten, bra syretillförsel och de är sterila så att de inte så lätt blir drabbade av svampangrepp. Oftast består en sådan mix av vermekulit eller perlit. Färsk spaghnum är också steril och luftig och håller fukten bra, så har du tillgång till sådan mossa är den mycket användbar.

Ljus

När man försöker gro frö inomhus, så är en växtlampa till mycket stor hjälp. En vanlig lysrörsarmatur med kallvitt sken är den allra bästa för alla växter. De kallvita är inte dyrare, men mindre använda därför att ett varmvitt ger behagligare ljus för människor. Men alltså inte för växterna. Börja med att hänga dem lågt (20 cm ovanför) och när de börjar gro, så höj lyset i takt med höjden på växterna. När det blivit små plantor, räcker det med ljus i 12 timmar om dagen, innan dess mer. Men naturligtvis finns det frön som gror bättre i mörker. Ingen regel utan undantag.

Frö med kort grobarhetstid

Det finns frön som endast erfarna odlare bör ge sig på och det är sådana med mycket kort grobarhetstid eller sådana som bara gror i sitt naturliga område. Sådana är Bröd/Jack-fruktens frö och också kakao och det finns säkert flera andra.

Miljön

Många frö från Amazonas regnskogar, behöver gro i skugga och föredrar att (efter omskolning) växa i en organisk jordmix, som liknar den jord som finns I deras naturliga växtområden.

VAR TÅLMODIG, NÄR DU VÄNTAR PÅ ATT FRÖNA SKA GRO; IBLAND KAN DET TA MÅNGA VECKOR.