HUR DU SÅR DINA FRÖN                                                                                  Huvudsida

X Y

Z

ÅÄÖ

Yuccalilja     familj  agavaceae

Såråd:  Så från febr-september. Lägg först fröna i vatten under en dag eller två, så de drar åt sig fukt. Så sedan fröna på ytan av en fuktig såjord som du först blandat med sand/grus eller leca, så den är luftig och väldränerad. Täck med plast eller sätt dem i ett miniväxthus i en temperatur av 15-18C. De behöver ljus för att gro, men låt inte jorden bli för varm eller för blöt. Gror oftast långsamt och oregelbundet, särskilt som detta är en mix av frö och de kan ha olika groningstid i sig.

Omplantera i 8cm krukor, när de är tillräckligt stora att hantera. Var noga med att inte skada rötterna. Det är lättare att omplantera, ju luftigare såbädden var. Fortsätt  med att blanda den nya jorden på samma sätt, men nu kan du använda god krukväxtjord. Odla vidare i samma temperatur och plantera inte om igen förrän krukan verkligen är fullrotad. Förvara inomhus under vintern, svalt och i bra ljus. Detta är frilandsyuccas och ska vara härdiga till minus 15º grader, men säkrast är att prova sig fram i kruka. Vare sig du planterar ut eller odlar vidare i kruka, så vill de inte ha för mycket vatten och de ska stå i soligt och skyddat läge.

Sorter i denna mix är:                                   Y.aloifolia, Y. baccata, Y. whipplei, Y. treculeana, Hesperaloe parviflora, and Dasylirion wheeleri,

 

YARD LONG BEAN, Vigna sinensis                                                                           Såråd: Så i slutet av maj - mitten av juni. Jorden ska vara 15 grader varm, annars kan de ruttna. Blötlägg fröna innar du sår, så gror de snabbare. Plantera dem ca 3cm djupt med 10 cm avstånd från varandra. Vattna innan du sår, ifall jorden är torr. Håll sådden fuktig hela tiden. Täck gärna med fiberduk, det är också ett bra skydd mot fåglarna som gärna vill äta upp bönorna innan och just som de grott. När du ger gödning ska den inte innehålla mycket kväve, då bönor binder kväve ur luften. Skörda aldrig bönor när plantan är blöt, då kan du sprida sjukdomar.

Detta är långa, mellan 30-60cm, mörkt gröna, trådlösa bönor. Är en subtropisk-tropisk klätterväxt, som växer mycket fort och ger goda skördar, men tillhör inte samma familj som den vanliga bönan vi odlar. Bör få ordentligt klätterstöd. Även känd som sparrisböna. Tål höga temperaturer och fuktighet. Man brukar kunna skörda 60 dagar efter sådd. Plocka bönorna när de är penntjocka, de är bäst innan de är fullmogna. Skurna i korta längder, används de kokta som tillbehör till mat, eller i soppor. De växer mycket fort, så skörda varje dag. Fröet är ekologiskt odlat.

 
 
ÄGGPLANTA/AUBERGIN

Solanum melongena                  ettårig

Namnet äggplanta kommer från att de tidiga sorterna var ljusa och äggformade. Nu finns de i många färger och former.

Såråd:  Aubergin är en ömtålig växt som behöver en lång varm säsong för att bilda många frukter. Därför är det bra att förkultivera den 8-10 veckor före sista frost. Så ytligt, eller två ggr fröets storlek och håll såjorden fuktig, tills de gror. Gror vid 18-20 grader. Det kan ta upp till tre veckor. Plantera ut när det blir varmt i luften och jorden. De vill ha kraftig och lagom fuktig jord. Använd en flisduk så höjer du temperaturen i luft och jord och förhindrar insektsangrepp. Eller odla i växthus. När det börjar bildas frukter, så ge dem allsidig näring med högt kväveinnehåll.  Frukterna är ätliga från det att de är 1/3 dels sin fulla storlek.  Skalet ska vara glänsande, fröna inuti ska inte vara bruna eller hårda. Man kan skörda länge, ifall man plockar regelbundet. Dra inte av frukten, utan klipp av den. Nyp av blommorna ungefär 3 veckor innan första frostnatten om hösten. Det gör att de frukter som redan finns hinner mogna istället för att det kommer nya som inte överlever frosten.

Äggplanta/Aubergine innehåller mycket fiber, bra för magen och minskar risken för hjärtsjukdomar. Innehåller också kalium, vitamin C och protein.

I Japan, China, Indien, Thailand och Fillipinerna används många olika sorter; ljusa eller mörkt purpurfärgade, bruna eller gröna och runda, avlånga. De används på många sätt. De kan användas stekta, inlagda, kokta, stuvade, bakade och i grön curry. Tropiska äggplantor är så söta och smakrika och de kan lagas utan att man tar bort skinnet eller saltar. Som alla medlemmar ur familjen solanum, så ska de inte ätas råa.

 

 

ÄNGLATRUMPET, Brugmansia

 

Såråd gällande alla änglatrumpeter: Fröet gror på 30-90 dagar. Många brugmansiafrö har ett korkliknande hölje och därför måste man blötlägga dessa frön, så att det lossnar helt. Lägg fröet i varmt vatten i 12-24 timmar. Ställ det över ett varmt element, eller håll värmen med hjälp av en termos. Kontrollera efter 12 timmar om höljet lossnar lätt och gör det det, så tar du bort det. Sitter det fortfarande fast så lägg fröna i blöt ytterligare 12 timmar.

Så fröna i en steriliserad, väldränerad såjord eller blomjord eller så direkt i.jiffykrukor. . Koka upp vatten och häll det över jorden och låt den svalna och låt överskottsvattnet rinna av. Pressa ner fröna i jorden till ett djup av 9-10 mm. Brugmansiafrö behöver ljus för att gro, så tryck inte ner dom längre än så. 

Håll sådden ljust och låt den aldrig torka ut. Det är bättre att duscha sådden än att vattna direkt på jorden. Använd ett miniväxthus, då de också behöver mycket fuktig luft. Eller ställ dom i en försluten plastpåse.

När de nya småplantorna får 2 par med äkta blad så kan du plantera om dom i 10 cm kruka. Då börjar du också ge lite svag näringslösning. Det räcker med ¼ dos av t ex Blomstra flytande gödning. Efter 2 veckor kan du höja till en halv dos. Var hela tiden noga med att inte övervattna plantorna. Fler dör av för mycket vatten än av för lite.

Fortsätt öka krukstorleken så mycket som behövs för att den ska fortsätta växa bra. När man ser att rötterna söker sig ut under krukan, så brukar det vara lagom att plantera om.

Nu är du på väg att få en Änglatrumpet som kommer att blomma med många vackra blommor.

Om du senare vill ta sticklingar av din planta så gör du bäst så här:

Sticklingar från årsskott (=gröna stjälkar) är lättast att lyckas med. Sätt dem i vatten som byts varannan dag. Efter 10-12 dagar har sticklingen bildat rötter .

Plantera i en jordblandning med 50% jord och 50% perlite. Bind sticklingen vid en pinne.

Vattna rikligt och ställ den sedan svalt i en veckas tid.

Änglatrumpeten har fått sitt namn efter de stora, himmelskt doftande, trumpetformade blommorna, som hänger ner från bladverket. Planterad i kruka med mycket plats för rötterna och i ett soligt läge, kommer den att växa sig stor och fin o blomma oavbrutet under sommaren. Övervintras inomhus. Alla växtens delar är giftiga vid förtäring.

 

ÄNGLATRUMPET, Brugmansia 'Painted Lady' x 'Pink Smitty'

Dessa frön är en korsning mellan två hybrider. Du får alltså fram en helt egen sort, när du sår ett av dessa frön. Kan bli jättespännande! Korsning har skett emellan:
 'PAINTED LADY' -  en vacker, enkelblommande. mörkrosa sort, som blommar rikt med flera blomsterflor.
'PINK SMITTY' -  en underbar, medelstor, dubbel rosa brugmansia, en hybrid från Ludger Schneider. Växer bra i kruka och kommer med våg efter våg av fantastiska, mörkrosa blommor.

Glöm inte att märka dina sådder och krukor med namnen på vem som är ”föräldrar” till din nya, helt egna sort av änglatrumpet. Skulle den sedan bli väldigt annorlunda och ovanlig, så kan du försöka få den registrerad och själv välja ut ett namn till den, men alla de andra får inte säljas med annat än ursprungskorsningens föräldranamn.

 

ÄNGLAMETSPÖ, Dierama

Ett exotiskt inslag i trädgården. Härstammar från Sydafrika och trivs därför bäst i soligt och skyddat läge. Blommar i juli-september med dekorativa, hängande klockblommor. Krävande att så och odla, så man kan behöva ha lite erfarenhet bakom sig.

Gemensamt såråd för alla Dieramas. Dessa frön kan sås när som helst under året. Stratifiera fröna först vid 5° C i tre veckor innan du sår. Använd t ex ditt kylskåp och lägg fröna i ett fuktigt kaffefilter och en plastpåse. Täck sådden med vermeculite till ett djup av 5 mm. Håll sådden fuktig och placera den ljust, inom eller utomhus i en temperatur av 15° till 20°C. Fröna brukar gro inom tre veckor. Så gärna ganska tidigt, då de växer lite sakta och kan behöva stå skyddat i växthus eller drivbänk under första sommaren. Det verkar som om de lägger sin kraft under det första året på att bilda kraftiga vita knölar och bara lite krut på att bilda blad och blommor.

Odla vidare: Skola om plantorna en och en i 7,5 cm kruka. De hör ju till familjen Iris och det syns på bladen som är gräsformade. Eftersom det oftast inte hinner bli så stora plantor under sommaren, är det bäst att övervintra dom inomhus i en ljust och svalt och sedan plantera ut  dom nästa vår. Eller låt dom stå kvar i växthuset eller drivbänken, med lite extra skydd. Trivs bra i de flesta trädgårdsjordar, men blir också fina odlade i sommar krukor.