HUR DU SÅR DINA FRÖN                                                                                  Huvudsida

T

U

V

TOBAKSBLOMMOR, Nicotiana

Såråd: Kan sås direkt i jorden om våren eller i kruka eller sålåda inomhus. Så sparsamt på fuktig såjord. Fröna är mycket små, så det kan vara lämpligt att blanda lite sand eller strösocker i fröna, så att man lättare ser var de hamnar. Fröna är ljusgroende och ska ej täckas med såjord. Håll sådden fuktig i ett minidrivhus eller använd plastpåse och ställ den ljust i 20°C om du förodlar inomhus. Vid tidig sådd är det bra att använda extrabelysning.

När plantorna är stora nog för att hanteras, så skola om dem i en 7,5 cm kruka. Använd blomsterjord med högt näringsinnehåll. Om du sår en variegerad sort, så sortera bort de plantor som blivit gröna om du ej vill ta vara på dom också. Avhärda och plantera ut efter sista frostnatten.

Odlingsråd: Tobaksblommor trivs på bördig, men väldränerad jord i ett öppet läge. Klipp bort de vissna blomstjälkarna efterhand, så kommer det snart nya. Plantera med 25 cm avstånd. Vattnas vid torka. Den doftar ganska starkt och hos mig har de varit skonade från att bli uppätna av harar eller rådjur.

TOMAT

Såråd: Så om våren, febr-april, 5-7 veckor innan du tänker utplantera dem. Fröna behöver ej ljus för att gro. Många anser att man kan så tomatfrön direkt i en krukväxtjord, men man kan också fylla krukan med 3/4 jord krukväxtjord och 1/4 såjord, så får fröna gro i svagare substrat och hittar sedan snabbt god jord för att kunna utveckla sina rötter. Då behöver man heller inte plantera om så tidigt.

Annars planteras den om när den är hanteringsbar individuellt i 8 cm kruka. I fortsättningen ska den stå svalt och ljust, för att inte bli för ranglig. Om man använder jord med mycket torv i blir de längre i växten, så försök hitta en jord baserad på mer lera än torv. Ett annat knep om plantan blir för lång och vek, är att plantera den i t ex en mjölkförpackning och sätta den så djupt att själva rotsystemet är längst ner och sedan fyller man på jord runt stjälken. Allteftersom den växer fyller man på mer och till slut har man en kraftig planta med mycket rötter. Tomat är släkt med potatis och bildar liksom den, rötter längs hela stammen.

Avhärda 10-15 dagar innan du, efter beräknad sista frost, planterar den utomhus. Ge gödning regelbundet och låt den ej torka ut mellan vattningarna. Odlar man tomat direkt i jorden, så behöver den en väldränerad, rik trädgårdsjord och mycket sol. Om tomat planteras ut för tidigt, när det fortfarande är kyligt, kan bladen bli röda och då förblir dom i regel så även när det blir varmare och växer dessutom sämre.

Speciellt för Sub Arctic Plenty: Täck fröna med 1,5 mm jord. Håll sådden vid 24grader, då  gror den i regel inom 6-14 dagar. Mycket odlingsvärd och köldtålig, äldre sort. Får röda, smakrika, små frukter. Mognar mycket snabbt. Ej hybridfrön, så du kan spara frön och få samma sorts tomat. Den går också utmärkt att odla i en ampel. Då sätter du en planta per 30 cm ampelstorlek. Fyll krukan med jord och plantera, men lämna 3 cm för att kunna bevattna. Vattna igenom den nysatta plantan väl och sätt den först lite svalt och luftigt, tills du ser att rötterna är väl rotade och plantan har börjat växa. Sedan avhärdar du och hänger slutligen ut den på sin plats.

Speciellt för Black Cherry: Detta är en körsbärstomat med mörkt kött och saftig smak. Den gror vid 18-21 grader och det tar i regel 7-10 dagar. Täck med 3-4mm jord. Sätter mycket frukt under hela sommaren och odlas bäst under glas eller på en solig, skyddad plats utomhus. Detta är en Cordontomat. Den behöver stöd för att växa och sidoskotten ska nypas bort. Dessa skott går att använda till nya plantor om de sätts i vatten för rotning. Det är lätt att föröka alla tomater på detta vis.

Kannibaltomat: Är en tomat som ofta används till tomatsåser. De är små, röda och mycket saftiga.  Såråd som för Black Cherry.

Trillium camschatcense

Såråd enligt fröleverantören: Täck fröna med 5 mm såjord eller grus. Håll sådden fuktig och täckt på ett kyligt ställe utomhus. Gror mycket långsamt. Omplantera individuellt när de är hanteringsbara i 8 cm krukor. Plantera ut i näringsrik, fuktig jord i skuggigt läge.

Kanske lite väl kortfattad, så jag bifogar en text hämtad från, som det verkar, duktiga trilliumodlare. För detta är en växt, som är bland de svåraste att så frön av och som tar lång tid på sig att växa och börja blomma.

Citat: Jag föreslår att Du ordnar en såplats, så att plantorna får stå orörda under de första åren. Trillium trivs i lundmiljö med hög humushalt i det övre jordskiktet. Såjorden bör därför vara porös. Har du många frö av olika arter kan Du skära ur botten på 15cm krukor. Sedan gör Du en nedsänkt bädd på en plats med flytande skugga i trädgården. I botten på bädden kan du lägga en vattengenomsläpplig duk, så att inte maskarna kommer in i krukorna. Fyll på med grov sand omkring krukorna. De unga plantorna bör stå i krukorna under de första åren, Du bör därför så fröerna med några cm avstånd. Strö ett lager makadam 2-4 mm över sådderna, så slipper Du levermossa. Till nästa vår kommer det bara upp något enstaka hjärtblad, Det är inte säkert att alla fröerna gror första våren. Se till att krukorna inte torkar ut under första sommaren. Beroende på hur stora plantorna blir får Du vänta något eller några år ytterliggare, innan du skolar ut plantorna.

Citat: När det gäller just trilliumfrön brukar man rekommendera fuktig och sval förvaring tills man sår, om man inte kan så direkt efter det att fröna mognat. Då kan kylskåpet komma väl till pass. Man kan naturligtvis också använda kyskåpet för att ge den erforderliga köldperioden i stället för utevistelse. Med hjälp av varierande kylskåps- och värmevistelser kan man påskynda grodden hos växter som kräver flera köldperioder innan de gror. Då måste man låta kylskåpsvistelsen bli ca 2 månader varje gång i normalfallet och tiden i värme ungefär lika länge.

Tropaleum tricolour

Såråd: Så från februari till juni. Använd en väldränerad såjord med neutralt eller lågt pH-värde. Vattna igenom jorden och låt den rinna av, innan du sår. Täck fröna med ett tunt lager såjord/grus/vermeculite. Täck sådden med plast och håll den i en temperatur av 18-20 grader. De brukar gro på 21-60 dagar.

Omplantera i 8 cm kruka när de är tillräckligt stora att hantera och ställ dom nu svalt och i bra ljus. Omplantera efterhand som de växer i allt större kruka. Växer bra i växthus eller uterum.

Vattna inte för mycket innan plantan växer ordentligt, men efter att den gjort det, så får den inte torka ut och den ska ha gödning, med jämna mellanrum.

På hösten när bladen börjar bli gula, så sluta vattna helt och hållet och vinterförvara krukan i 5-7 grader. De behöver ju inte stå ljust, eftersom bladen vissnat ner. Vattna inte förrän den åter börjar växa på våren, för den sover och behöver inget vatten. Detta är en klängväxt, lämpad för växthusodling eller i uterumme. Även fin som klättrare i trädgården. När den är väletablerad, så får den många, söta blommor. Det är en perenn, som vissnar ner och kommer tillbaka. Så om du inte odlar den i kruka, måste du gräva upp de knölar som bildas under sommaren. Det är en ovanlig och ganska sällsynt växt, så gör inte som jag, för jag glömde bort att gräva upp den för vinterförvaring och det var lite ledsamt.

 

TRÄDGÅRDSNATTVIOL, Hesperis matronalis variegata  Familj Brassicaceae

Den virtuella floran beskriver den så här;

Hesperis är en två- till flerårig ört med väldoftande blommor som sitter i klaselika kvastar. Stjälken är upprätt, upp till nästan en meter hög, och har strödda, spetsigt äggrunda blad som vanligen är tandade i kanten. Hesperis blommar från juni till augusti. Blommorna är violetta, rosa eller vita och har ett tvåflikigt märke. De är väldoftande men luktar mest om kvällen och natten. Fruktskidorna är utstående, långsmala, trinda med kort spröt. /

Hesperis  är ett grekiskt släktnamn som betyder  afton.  Vad man vet så har den funnits här sedan 1600-talet. Den har sitt ursprung som vildväxande i Italien och har sedan spridit sig därifrån till norra Europa.  Man hittar den vanligast i gamla trädgårdar och ofta har den också spridit sig till marker utanför trädgården.  Den trivs på de flesta jordar, men får den en jord rik på näring, så växer den som vackrast.  Första året bildar den en rosett för att sedan blomma året därpå.  Om man klipper ner överblommande själkar kan den bli mer långvarig i trädgården och man kan också få en längre blomning.  Den hinner oftast med att bilda frön i alla fall och antingen kan man skörda dem, eller låta dem sprida sig som de vill. Lär dig känna igen plantan så du inte rensar bort den under dess första år.

Såråd: Detta är en lättsådd växt. Man kan förså den inomhus i krukor från febr-april. Då är det bäst att så dem individuellt. De bildar en pålrot och är som alla växter som gör det, svåra att omplantera. Det går bra medans de är små, men väntar man för länge kan det misslyckas.  Du sår dem i såjord och täcker fröet tunt med jord. Det räcker med vanligt rumsvärme, men de ska stå ljust för att gro.

Utomhus sår du i maj-juli, där du vill att de ska växa.  Eller i krukor för senare utplantering

 

 

 

VALLMO, Papaver somniferum   ettårig

Såråd:  Sås utomhus tidig vår till midsommar. Man kan också så sent på hösten och låta dem gro på våren. Täck fröna tunt och packa till jorden. Det tar mellan 7-14 dagar för det att gro. Kan behöva gallras, då det är svårt att så tillräckligt glest. Trivs i de flesta jordar. Självsår sig ofta. Vallmor har ett ömtåligt rotsystem, så de är svåra att omplantera och därför är det bättre att så dem direkt, men det går att förså i krukor, bara man klipper bort oönskade groddar och inte drar upp dem, så att roten på den man vill ha kvar blir störd.

Brödvallmo

Både en vacker, ettårig vallmo med 10 cm stora, ljuslila blommor och användbar i köket. Torka frökapslarna och strö fröna över ditt bröd. Kapslarna är också fina som eterneller.

Varför inte ett passande recept på goda, lättbakade och dekorativa portionsbröd? Degen ska inte förjäsas utan kavlas ut direkt. Viks i tre delar och strös med vallmofrön.

Vallmobröd, cirka 16 bröd

50 g jäst, 1 dl rumstempererad mjölk, 100 g smält smör, 1 ägg, 1/2 tsk salt, 1 1/2 msk socker, 6-8 dl vetemjöl, 1 uppvispat ägg, svarta/blåa vallmofrön

Gör så här: Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt smör, ägg, salt, socker och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig. Kavla ut till en kaka, ca 20 x 65 cm. Pensla ovansidan med uppvispat ägg och vik in den ena långsidan mot mitten. Gör likadant med den andra så att det blir tre lager. Vänd så att skarven kommer neråt och pensla med ägg. Strö vallmofrön över och skär degen i cirka 16 lika stora bitar. Lägg på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225 grader cirka 10-12 minuter. Låt svalna på galler och ät och njut.

 

VINRUTa,  Latinskt namn: Ruta Graveolens variegata, Familj: rutaceae

Såråd: Så glest och jämnt. Täck tunt med såjord eller grus. Håll sådden fuktig och ställ den på ett svalt skyddat och ljust ställe utomhus. Efter groning, omskola småplantorna i 8 cm kruka. Plantera ut i väldränerad jord i ljust, öppet läge. Jorden kan gärna ha ett lågt ph.

Enligt Wikipedia är vinruta en flerårig halvbuske som ursprungligen kommer från medelhavsområdet. Den blir ungefär en halvmeter hög. Bladen är mångflikiga och grågröna. Blommorna är gula. Vinrutan doftar på ett lite speciellt sätt och smaken är bitter. Känsliga personer kan få allergiska symptom av växten.

Vinrutan har använts inom folkmedicinen, bland annat som skydd mot pest och som ögonmedicin. Den ansågs förbättra smaken på surt vin och har också använts som brännvinskrydda.

Bladen kan användas färska eller torkade som krydda i sallader och maträtter med ost, fisk och/eller ägg.

Jag tror man ska vara lite försiktig vid användningen, då vinruta i större mängder giftig, fast kanske det inte är någon risk att man tillsätter för stora mängder till maten, eftersom de har så bitter smak.

 

VIOL

VIOLA TRICOLOR      ETT-TVÅÅRIG      

Såråd: Så tidig vår eller på sensommaren. Täck fröna tunt eller pressa ner dem en aning i fuktig såjord. Fuktig men ej genomblöt. Gror bäst i mörker. Det tar mellan 7-14 dagar i en temperatur av 16-18 grader innan de gror. Får de för hög temperatur får de svårt att gro.

När de är tillräckligt stora att hantera, så omskolas de och de ska sedan stå svalt. Förodlar du inomhus, så ska de avhärdas innan de planteras ut i kruka eller rabatt efter sista frostnatten.

(Violer är härdiga och tål frost, men först måste de vänjas vid att vara utomhus.) De brukar självså sig rikligt där de trivs i kylig fuktig jord. Lätta att flytta om de hamnar fel. Blommar från senvår-sommaren. Blomm

Viol 'Bowles Black'

Massvis med små sammetsblommor med ett guldgult centrum. Bildar en kompakt och välförgrenad planta. Som frösådda kan de variera lite i färger från djupt mörkblå till nästan svarta. Ju mer du plockar ju mer blommar de. Blombladen är ätliga.

Viola mandshurica  'Fuji Dawn'   

Såråd: Så när som helst under året och täck fröna tunt. Gärna med vermeculite. Ställ sådden i 25-30°C värme inne eller på ett varmt, ljust ställe utomhus. Skola om i 7,5 cm kruka. Plantera ut i god trädgårdsjord.

BROKBLADIG SKUGGVIOL                          Viola selkirkii variegated    HP   5-8cm

Såråd: Så när som helst under året. Gör iordning en kruka såjord och täck tunt med såjord/ grus/vermeculite. Ställ sådden ljust i ungefär 15-18 grader inne eller utomhus. Omskola när plantan är hanteringsbar i 8cm kruka. Plantera slutligen ut den i väl förberedd jord på ett svalt och skuggigt ställe.

Skuggviol är en flerårig ört med kort jordstam utan utlöpare. Den blommar i maj-juni med blommor som sitter på skaft som utgår direkt från jordstammen. Små självbefruktande blommor, som inte öppnar sig förekommer ofta tillsammans med de vanliga blommorna. Skuggviol kännetecknas av de ljusa blommorna och bladens hjärtlika form med smal, djup inskärning vid basen.