HUR DU SÅR DINA FRÖN                                                                                  Huvudsida

P Q

R

S

PALETTBLAD, Coleus

Såråd: Så inomhus 6-8 veckor före beräknad sista frost, ifall du vill ha dem utomhus. Annars kan de sås året om.

Gör iordning en kruka eller sålåda med fuktig såjord och så på ytan av den. Försök att så glest. De ska inte täckas med jord, bara pressas ner lätt i jorden. Täck med plast eller ställ i miniväxthus. Gror vid en temperatur mellan 20-23°C och det brukar ta 7-15 dagar. Omplantera i egna krukor. Toppa hela tiden, så de blir buskiga

PAPEGOJAMARANT, Amaranthus

Trivs bäst på en varm och drivande plats i humus- och näringsrik sandjord med ett pH-värde kring 6,4. Surjord med ett pH-värde under 5,3 är direkt olämpligt.

Sådd: Växten är värmekrävande och får inte utsättas för stora temperaturskillnader mellan natt och dag. 20-25 grader är idealiskt. Så först när jordtemperaturen ligger över 15 grader.

Förkultivering: Fröna är så små att det kan löna sig med en 3-4 veckors förkultivering innan du planterar ut när risken för nattfrost definitivt är över. Det tar 1-15 dagar för fröna att gro. 

Sprid ut fröna glest och täck med 4 mm såjord. Håll sådden fuktig och varmt.

Täckning: Oavsett om du sår direkt på växtplatsen eller förodlar, är det av största vikt att skydda odlingen med fiberduk. Under väven blir luften kring plantorna varm även nattetid, tillväxten gynnas och skörden kan börja tidigare. Unga plantor får under inga villkor utsättas för kyla som i detta fall är lika med en säker dödsdom.

Vill du att trädgården ska explodera av färg? Pröva då 'Perfecta'. Livfullt rött, gult och grönt bladverk, gör den här växten till ett utropstecken i din trädgård. En kraftigt växande sommarväxt, som också är jättefin till buketter och som torkad. De blir 75-90 cm höga. Du kan också använda den som grönsak.

Rävsvans  Amaranthus caudatus är för oss en ståtlig annuell i prydnadsrabatten och få skulle någonsin komma på tanken att sätta tänderna i dess vackra blad, men i olika delar av världen odlas andra amaranter enbart som grönsak eller som sädesslag. För ca 6 000 år sedan var redan flera amaranter aztekernas viktigaste sädeslag. Från Asiens tropiska och sbutropiska områden kommer mållamarant A. blitium och papegojamarant A. tricolor.

Båda är idag Asiens mest eftertraktade och prisade spenatersättare. Den sistnämnda har nått oss och är definitivt värd ett försök.

Om du får lust att prova själv, så kan du förutom att använda bladen som spenat med fördel också använda dem i soppor eller i piroger. De allra yngsta bladen kan ätas råa och ingå i mindre mängd som ingrediens i en blandsallad. Plantan innehåller dessutom järn, vitamin A och kalcium. Så den är definitivt inte bara en vacker prydnadsväxt utan också en spännande och värdefull nyttoväxt.

Planteringsavstånd: Varje planta behöver gott om utrymme i synnerhet när man toppar av kontinuerligt och skördar fram till första frostnatten. Räkna med 40 cm mellan raderna och minst 30 cm mellan plantorna i raden. Har du för avsikt att skära av alla plantor när bladrosetten är som finast, är 20 cm mellan raderna och 10 cm mellan plantorna tillräckligt.

Ett bra tips är att plantera papegojameranten i en näringsrik och väl förberedd varmsäng. Även där kan det löna sig att bygga en tunnel över plantorna och täcka den med odlingsväv.

Vattning: Undvik att vattna med iskallt vatten eftersom detta dels sänker jordtemperaturen dels försämrar tillväxten. Det lönar sig att skaffa sig en vattentunna och ställa den i solen. Med ljummet vatten under sommaren kommer dina papegojamaranter att frodas.

Gödsling: Endast späda blad och skott, som inte har börjat blomma, duger till matlagning. Det är därför extra viktigt att hålla plantan i god tillväxt med hjälp av några extra gödselvattningar i synnerhet direkt efter en nedklippning.

Skörd: Tiden mellan skörd och tillagning bör vara så kort som möjligt eftersom bladen vissnar fort. Om du virar in skottbasen i fuktigt hushållspapper och lägger skörden i en rymlig plastpåse kan den bevaras upp till två dagar i kylskåpet. För att undvika en onödig sönderkokning tillsätts inte bladen för tidigt i maträtten.

Efter flera skördar bildare den en imponerande tät och rikt förgrenad buske. Har du missat skördetiden kan du alltid lämna några plantor som prydnad och så en ny omgång.

ROSA PAMPASGRÄS, Cortaderia selloana    

Ett pampigt gräs och man kan tro den har fått sitt namn därav, men det har sitt ursprung i den sydamerikanska pampas och jag anar att det var så den fick sitt namn. Det odlas ofta som trädgårdsväxt i varmare länder än vårt och kan där bli ända upp till 3 m. Gräset bildar en tuva med långa, vassa blad, som efterhand böjer sig ner mot jorden. När de blommar får de rosaskimrande skira vippor. Tycker man om att torka växter, så ska man pröva detta gräs, för de är mycket vackra som eterneller. Det är inte fullt härdigt i vårt land, men klarar temperaturer ner till -15*C. Ännu en växt för alla ihärdiga "zonknäckare".

Såråd: Så fröna på ytan av en väldränerande såjord. De behöver stå ljust för att gro. Täck med plast och håll jorden fuktig, men ej blöt. Ställ den i 22-24*C. Det brukar ta runt två veckor innan de gror.

Omskola när de växt till sig och avhärda 10-15 dagar innan du flyttar ut dem. Första året bör de stå i krukor på skyddade ställen som en kallbänk eller ett växthus. Under vintern tar du in dem och förvarar dem mörkt och svalt.

Nästa vår kan de planteras ut och väl jdå en plats där den får mycket sol. De kan växa i de flesta jordar, så länge den är väldränerad, men de föredrar jordar med lågt pH-värde. Man skulle kunna odla den i torvjord, men det försämrar härdigheten och i så fall bör torven blandas ordentligt med grusig sand. Även om den inte växer så kraftigt som i sitt rätta klimat, kan den om den trivs, bli stor här också. Ge den lite extra utrymme att växa på. Skulle du ha ont om plats, så går det att lägga markväv i gropen som en påse runt rötterna. Då kan de ta upp vatten och näring, men tillväxten begränsas.

 

Papegojblomma  Strelitzia Reginae

 

Såråd: Börja med att ta bort det orange luddet på fröet, för sitter det kvar, kan det förhindra att fröet gror. Blötlägg det sedan i varmt vatten upp till 24 timmar. Efter blötläggningen pressar du ner fröet i fuktig sand i kruka eller sålåda, ungefär 2 ggr fröets storlek och ställer det i en plastpåse, som ska vara lufttät. Ställ sedan sådden mörkt och i en temperatur av 21-24 grader. Det kan ta 1-6 månader innan de gror.

Tillräckligt stora för att hanteras, omskolas de individuellt i 8 cm kruka. När de sedan växt till sig och det är dags för omplantering, så gör det inte förrän rötterna har det lite för trångt i krukan. Det hjälper till för att få plantan att blomma tidigare. Med tanke på att man ändå får vänta i kanske sju år, innan blomning, så är det ett råd att komma ihåg.

Odlas bäst som friplanterad i växthus, men kan fungera även i urnor. Rötterna tar stor plats. Endast varma somrar tål den att flyttas utomhus i Sverige. Placera mycket ljust, endast skydd mot starkaste solen. Jorden bör vara väldränerad och näringsrik. Vill ha jämn vattning och näringstillförsel på sommaren. Övervintra vid 8-12°C och håll plantan något torrare. Som friplanterad tål den tillfälligt -2°C. Planteras om på våren, men skada inte rötterna. Med rätt ljus kan den blomma året om. Förökas med frön eller delning. Kan sås när som helst under året.

 

PASSIONSBLOMMA, Passiflora

Såråd: För att fröna ska gro fortare, skrapa eller fila fröskalet lätt, innan du blötlägger fröet i varmt vatten 12-24 timmar. Eller så kan man använda sig av fruktjuice från passionsfrukt eller apelsin. Det är syran i juicen som mjukar upp skalet och skyndar på sådden. Inomhus kan man så hela året. Så i god, väldränerad och stereliserad såjord eller vermeculite.  Koka upp vatten och häll det över såbädden, låt svalna och rinna av. Håll sådden fuktig. Täck såbädden med genomskinlig plast. Det tar 21-30 dagar för fröna att gro och temperaturen ska vara 20-24°C.

När de börjar gro, så öppna gradvis för lite mer luft, så de inte får en chock och dör för att luftfuktigheten minskar för snabbt. Det kan ta lång tid innan alla grott. Från någon vecka till flera månader. Med undervärme brukar fröna gro fortare, men det är ej nödvändigt. Det beror på vilken värme du har på elementen. Om du har kallare än 23°C, som är den optimala temperaturen för groning, då kan det behövas någon form av undervärme. Vid rätt temperatur kan du räkna med att det går 2 till 3 ggr fortare att få fröna att gro. Omplantera småplantorna i större krukor när de är så stora att de går att hantera. Trivs bra utomhus i krukor på sommaren, men behöver tas in före frost.  Det är en tropisk växt som vill ha det varmt och med hög luftfuktighet, men den trivs bra i skuggan

PARADISBLOMSTER, Cleome hassleriana

 120 cm   Blommar juli till frost

Såråd: Så tidigt om våren för utplantering efter frost. Det tar 80 dagar innan de blommar.

Börja med att lägga fröna i ljummet vatten, så de får svälla och ta åt sig fukt. Det kan ta några timmar eller mer.

Cleome Queen-sorten kan vara något svårgrodd och den behöver stor variation mellan dag och natt vid groningen. Men den är mer livskraftig, än många andra. Ungefär 28-30 grader på dagen och 18-20 grader på natten kan behövas. Då gror den oftast på en vecka. Det går vid vanlig rumstemperatur också, men då kan det ta betydligt längre tid och de gror oftast ojämnt. Detta råd, kan man för övrigt följa till alla Cleome om man brukar ha svårt att få dom att gro.

Så i glest i fuktad såjord. Täck med plast. När plantorna är stora nog att hanteras så omplantera till en planta/ kruka med näringsrik jord. Ställ dem sedan ljust och svalt och ge dem regelbundet gödning. Avhärda 10-15 dagar och utplantera efter sista frostnatten.

PELARGON, Geranium

Såråd:  Förvara fröna i kylskåp eller mörkt och svalt tills du ska så dem. Fröna gror på 3-10 dagar och sås februari-mars, så de hinner med att börja blomma. Så en och en i små krukor eller alla i en sålåda. Fyll krukan med ¼ dels näringsrik blomjord och fyll sedan resten med såjord. Fukta igenom jorden väl och så sedan fröna ganska ytligt. Täck med plast eller ställ den i ett miniväxthus och förvara mörkt och varmt. Ungefär 20-23°C eller varmare.

När de grott så ställ genast fram dem i ljuset, helst under extrabelysning. När de vuxit till sig lite behöver du ge dem mer näring. De mår bra av en flytande allsidig sådan. Fortsätt ge dem näring varannan vecka hela sommaren. Gillar att stå i solen. För att få buskigare plantor, så toppar du dem då och då. Utomhus i lite kallare luft, så får den sina allra finaste mörka bladfärg.

Som de flesta pelargoner, så går den att vinterförvara inomhus. Bäst om man kan få dom att fortsätta växa, men då behövs mycket ljus och lite sval luft. Annars finns det ju många sätt att övervintra dom på. Glöm inte att kolla om de har ohyra med sig in efter sommarens utomhusliv.

 

PETUNIA   Nana compacta   ettårig    max 30cm hög

Såråd: Så inomhus från mars och framåt.

Använd en god såjord och så ut fröna glest och ytligt. Det räcker att trycka dom lätt emot jorden. Täck med plast och håll sådden fuktig, men ej blöt. De gror i en temperatur av 21-27 grader. De är ljusgroende och de brukar gro på 10-21 dagar. När de är tillräckligt stora för att hanteras, omskolas de en och en i små krukor. Låt dem sedan stå ljust och lite svalare, så de ej ränner iväg. Toppa för att få buskigare plantor. Avhärda 10-15 före sista beräknad frostnatt och plantera ut dem i krukor, balkonglådor, amplar eller i rabatten.

Det finns väldigt många petunior att välja på, men denna är en av mina favoriter. Det är en mix till många olika färger, blå, röd och rosa och några till och  alla har de en lysande  vit stjärna i mitten, som både lugnar ner och förstärker de annars glada färgerna. Tål regn bra eftersom den är enkelblommande. Lätt att odla och fin både i kruka och rabatter.

 

PIPRANKA, Aristolochia pearcei 

Såråd: Så i krukor eller sålåda i luftig, fuktig såjord. Täck med 5 mm såjord eller vermeculite. Håll sådden i 18-20°C värme och ställ den ljust. Omplantera individuellt i 7.5 cm kruka. Plantera slutligen i väldränerad jord eller krukor i skyddat läge.

Från de tempererade skogarna i södra Chile, kommer denna fascinerande klättrare. Den är perfekt för uterum eller en skyddad plats i trädgården, över sommaren. Ovanliga marmor-mönstrade, hästskoformade blad. Stora, gulgröna saxofonliknande blommor. Ny i odling. 

PLUMERIA

Plumeria är en tropisk växt. Den kallas ibland för frangipani och är en art bland oleanderväxter.  Det är egentligen ett städsegrönt litet träd, med succulenta blad. Blommorna kommer i toppen på växten och de finns i många olika färger. De kan vara enfärgade eller mångfärgade. Alla har en fin doft, men det beskrivs som att de kan dofta allt från lavendel till vanilj.

Dessa frön har jag först testat för att se grobarheten. De har ju färdats en lång väg hit. Jag la 5 frön mellan fuktigt papper och inom 5 dagar hade 3 grott. Sedan planterade jag dem i en kruka och råkade sätta ett upp och ner! Vilket jag förstod när grodden envist sökte sig neråt. Då vände jag på den och nu växer den på rätt håll. Så det verkar som grobarheten är hög och att särskilt ömtåliga är det inte heller.

Såråd: Plumeria är lätta att så från frö, men de är inte fröäkta, så de kan bli olika sina ”föräldrar”. Alla namnade plantor är sådan som är odlade genom sticklingar från plantor med utmärkande egenskaper. Men det ger ju en möjlighet att genom frösådd få fram en ny, helt egen, sort och samtidigt blir de ju alla unika och vackra ändå.

Plantera fröna i en sålåda och ge dem undervärme. Använd gärna ett substrat som inte innehåller någon jord, t ex perlite eller vermekulit. Fyll sålådorna och sätt fröna 6 mm djupt och tryck till lite innan du försiktigt vattnar igenom sådden. Man planterar genom att hålla i vingen och peta ner underdelen.  De ska gro snabbt. Undvik övervattning för att inte riskera att de drabbas av svamp, så kallad ’damp off’. Efter att de fått sina första blad, omskolas de i egna små krukor. De växer fort och kan blomma lika fort som en stickling gör, men fort när det gäller plumerias rör sig om ca 2- 4 år. Men det är väl värt att vänta på dem, för sedan blommar de mycket och ofta och varje blomma står sig länge och deras färger och doft är underbar. På en mogen planta börjar blomningen i regel om våren och den kan fortsätta långt in på hösten.

Krukväxtjorden ska innehålla torv eller kompostjord och dränerande material. Plumerias ska omplanteras varje år, blir de rotbundna trivs de inte. Bästa tiden för omplantering är på våren. Man kan också ta dem ur sina krukor i november, när de slutat växa och vilar och lagra dem barrotade på ett varmt ställe. Nästa vår planteras de åter i ny fräsch jord.

Dessa snabbväxande, kraftfulla krukväxter är enkla att odla och blommar mycket, beroende på om man ser till att ge dem rätt förutsättningar, vad det gäller regelbunden gödning; som ska vara rik på fosfor, riklig bevattning när jorden är torr och sol halva dagen. Kom ihåg att aldrig ge gödning när växten är torr. Den drabbas inte så lätt av ohyra och blir det någon så brukar det räcka med att duscha dem med vatten, för att de ska försvinna.

 

POTATISTRÄD, Solanum macranthum  

Detta är en tropisk perenn, som i sitt rätta element kan bli mellan 3,6 - 4, m hög. Trivs bäst i solen och vill ha ständigt fuktig jord. Varning för att hela plantan är giftig om man äter av den. Blomman är vit/lavendelfärgad. Blommar överdådigt  hela sommaren. Ska ej torka ut mellan vattningarna utan behöver ständigt fuktig jord. Kan övervintras inomhus.

Såråd: Gror på ungefär 30 dagar. Sätt fröna direkt i en välfuktad och väldränerad god blomjord, till ett djup av fröets storlek. De kan gro fortare om man blötlägger fröet i några timmar först. Behöver inte stå ljust för att gro, så vänj den gradvis vid ljus när den grott. Omplantera när plantan växt till sig, (15-20 cm) och verkar behöva mer jord och näring.

Avhärda under en tid, innan du tar ut den under sommaren. Odla i stora krukor och ge den näring regelbundet, så får du en jättefin planta att glädjas över.

PRAKTBUSKE, Caesalpinia pulcherrima

Såråd: Kan sås när som under året. Man behöver klippa bort en bit av själva fröskalet, innan man blötlägger fröna 3-4 timmar. Använd en liten nagelsax. Så fröna 3mm djupt, individuellt i en blomjord av hög kvalitet. Ställ dom ljust och varmt tills de gror och odla vidare i större krukor efterhand som de växer. Avhärda i god tid innan de placeras utomhus.

En tropisk perenn buske, som kan få en höjd av 1,2 till 1,8 m i sin rätta omgivning. Här får man nöja sig med att odla den i krukor utomhus och sedan förvara den inomhus under vintern. Den trivs i solen, men klarar också av halvskuggigt läge. Både fröna och hela plantan är giftig vid förtäring. Blomfärgen är röd/klargul. Fäller sina blad om hösten.

PRYDNADSPUMPA, Curcurbita pepo

Pumpor behöver näringsrik och väldränerad jord och massor av vatten. Trivs i solen. Prydnadspumpor är i regel inte ätliga, utan odlas enbart för sitt prydnadsvärde.

Såråd: Blötlägg fröna i 24 timmar innan du sår dem. De behöver en varm jord, 20-25°C för att kunna gro. Ar jorden för kall och blöt, så ruttnar fröna bort. Fröna kan också sås inomhus i krukor. Sätt dom drygt en centimeter djupt i fuktig jord och ställ dom ljust, men ej direkt i solen. De gror bättre om de får stå ljust. Groning tar 7-14 dagar. Om du sår inomhus så plantera om när plantan fått sina första äkta blad och odla vidare i bra ljus.

Torka pumporna i en kylig, luftig miljö innan du målar dem och gör sedan ditt eget konstverk. Det blir många pumpor av ett enda frö. Föredrar att få klättra framför att krypa i marknivå.

Pärlrönn  Sorbus cashmiriana    Träd eller buske

Såråd: Så fröna så fort du fått hem dem. Täck med 5 mm såjord. Ställ sådden i kyla utomhus. Fröna gror vanligtvis tidigt om våren oavsett när de är sådda. De behöver ingen värme för att gro. Skola om i ca 8cm kruka och plantera ut dem när de växt till sig. De vill växa i sol till halvskugga och trivs i de flesta jordar. Är mycket tåligt och växer medelfort.

Eftersom fröna behöver kyla för att gro har jag påbörjat köldperioden och du får dem levererade i en plastpåse med fuktigt papper. Du kan sen antingen så ut dem i krukor med såjord, eller fortsätta köldperioden i den påse de ligger. Så fort de visar tecken på att gro, planterar du grodden i krukor med jord.

Rönnarna hör till släktet Sorbus och det finns närmare 100 olika arter att välja mellan. Dessutom korsar de sig ibland sinsemellan. Eftersom Sorbus är en naturlig växt på norra halvklotet och många arter klarar sig bra även i norra Sverige, så har man särskilt i Skandinavien satsat på att få fram odlingsvärda trädgårdssorter. Utöver härdighet och bärrikedom ska de inte växa sig för stora utan passa in i normalstora villaträdgårdar. Pärlrönn är ett vackert, lövfällande träd eller en buske som får ljuvliga rosa-krämfärgade blommor under maj-juni. Blommorna följs sedan av massvis med vita bär. Mina har aldrig fåglarna rört, men så är det kanske inte för alla. Om hösten blir bladverket röd-orange och tillsammans med bären, blir det en vacker höstväxt. Har stort ornamentalt värde i trädgården. Det finns ännu en pärlrönn med namn Sorbus koehneana. De är hämtade hit från olika länder, men annars är de rätt lika. Den från Kashmir fördes till England år 1930 och har odlats där sedan dess.

 

 

 

ROS, Rosa

Buskros; rosa davidii ’Father David´s Rose, rosa hugonis, 'Father Hugo's Rose', Vresros, rosa rugosa rubra, rosa rugosa alba, rosa glauca

Såråd gemensamt för de olika buskrosorna: Blötlägg fröna i vatten under 24 timmar. Sedan ska de stratifieras under 90 dagar eller mer.

Fröleverantören råd är att lägga fröna i en liten plastpåse eller plastlåda fylld med fuktig spaghnummossa eller vermiculite. Den ska inte vara genomblöt, bara lätt fuktad. Lägg fröna i kylskåp och kolla fröna ibland för att se om de börjat gro. När detta händer så sår du genast fröna 3 mm djupt i en steril såjord eller i vermeculite. De gror oftast oregelbundet. En del efter bara några dagar, men det kan ta lite tid för alla att gro. Det är viktigt att sådden hålls fuktig under denna tid.

Omplantera när de är hanteringsbara och odla vidare ljust, gärna under en lampa under 6-8 veckor. Efter avhärdning kan de flyttas ut i en kallbänk eller i krukor. Alternativt så kan de sås på hösten i en kallbänk och då gror de till våren.

Rudbeckia occidentalis        HP

 

Såråd: Förkultivering. Så ytligt på väldränerad, fuktig såjord och täck med ett tunt lager såjord/grus/vermeculite. Täck med plast och ställ sådden ljust. De behöver runt 21 grader för att gro. De brukar gro på 10 dagar. Omskola sådden individuellt i 8 cm krukor och ställ dem svalt och ljust. Avhärda och plantera ut på väldränerad jord efter sista frostnatten. De går att dela plantorna om vår och höst. Du kan också ta rotsticklingar höst till tidig vinter.

'Green Wizard' är en annorlunda rudbeckia. Den svarta kolven är egentligen den mörka knapp, som andra rudbeckior har, men strålblommorna är tillbakabildade och syns bara som gula punkter. Knappen är prydd med en dekorativ ring av gröna foderblad. Den är lätt att så från frö, blommar första året om du förkultiverar tidigt. Stjälkarna blir höga, raka och starka om de får stå i fullt solsken. Höjd ca 100cm. 'Green Wizard' är inte bara användbar i rabatten, den är en användbar snittblomma och utmärkt som torkad till eternellbuketter. Både bin och fjärilar dras till denna rudbeckia och om du lämnar kvar den med mogna frön, så har du sett till att förse fåglarna med mat.

 

RÖDBETA

Såråd: Lägg fröna i varmt vatten först i en halv till en timme. Det gör att de gror fortare.

Så direkt i jorden om våren efter sista frostnatten, när jorden har blivit uppvärmd. Så regelbundet under vår till tidig sommar. Så 1 cm djupt i rader med 30 cm mellanrum. Gallra till 5-8 cm mellan varje rödbeta. Man kan förkultivera i pluggbrätten inomhus eller i växthus, för tidigare skörd. Det är inte så bra att så i kruka, då rötterna ofta blir störda och plantan hämmas i sin utveckling. Plantera ut dem vid en storlek av 5 cm, efter att all frostrisk är över. 

RÖDBETA 'Bulls Blood'

Denna vackra rödbeta har mörkt purpurröda blad, med söt och mild smak och de går utmärkt att använda i salladen eller stuvade. Går utmärkt att skörda som småbetor och ser attraktiv ut när man skär den i skivor.

 

RÖDBLÄRA, Silene

Såråd: Så utomhus på våren eller hösten. Går också att så inomhus i krukor eller sålådor. Fröna är ljusgroende. Ställ sådden i växthus eller i ungefär 22°C inomhus. Det tar 15-20 dagar för fröna att gro. Skola om plantorna en och en i en 7,5 cm kruka.

'Purple Prince' är för det mesta grönfärgad tidigt om våren. Ju mer ljus den får, ju rödare blir den. Detta gäller oftast alla rödaktiga eller gulbladiga växter. Så kasta inte bort dina småplantor i tron att de kommer att förbli gröna.

Rödblära är ursprungligen en vildperenn som växer på ängar och i lövskogar och skogsbryn. Därför trivs de i både sura (=lågt pH), torra och fuktiga jordar, även lerjord. För att ’Purple Prince’ ska visa sina mörka röda blad, så är det bra att plantera den i sol till halv-skugga. Det är en riktig fjärilsväxt och även en användbar snittblomma. Sår man tidigt hinner den blomma första året, men egentligen brukar blommorna komma först andra året.

 

ROSENMYNTA, Latinskt namn: Calamintha grandiflora, Familj: Lamiaceae  

Calamintha Grandiflora Variegata, 30-45cm,  HP    Artikelnr 174

Mycket söt liten buskformad planta som blommar hela sommaren. Ännu finare är denna sort som hittades som unik planta ur en frösådd av vanliga gröna. Frösådd behåller den sin attraktiva vit-gröna brokbladighet. Det är en perenn ört som kan odlas på friland eller i kruka. Den är mycket torktålig. Rosenmyntan tillhör inte släktet Mentha, som grönmynta, utan odlas mest som prydnad, även om man kan göra te på bladen.

Såråd: Så glest och jämnt. Täck tunt med såjord eller grus. Håll sådden fuktig och ställ den på ett svalt skyddat och ljust ställe utomhus. Efter groning, omskola de variegerade småplantorna i 8 cm kruka och sortera bort de eventuella helt gröna. Plantera ut i väldränerad jord.

 

RÖDLÖK Allium cepa

Så fröna tidigt om våren, inomhus eller i uppvärmt växthus, 8-10 veckor innan du kan sätta dem utomhus. Ju tidigare start, ju större lök. De går också att direktsås när jorden är varm, men oftast blir de mindre i storlek och hinner inte bli fullt mogna.

Såråd: Så dem i vanlig såjord och täck fröna med såjord till deras dubbla storlek. Det tar 10-12 dagar innan de gror. Det räcker med en temperatur runt 15-18 grader för att de ska gro. När de ska planteras ut, så klipp av bladen, om de är långa, så de är ungefär 8 cm, och sätt löken 5cm djupt. Gallra till 12cm avstånd när löken är 15cm, ifall du satt dem för tätt. Skörda genom att dra upp löken när bladen De växer bäst i näringsrik, fuktig, men väldränerad jord. Det sägs att om man odlar lök nära sallat, kål och morötter, så hittar inte skadeinsekter dit lika lätt och det kan ju vara värt att pröva.

De mognar på ca 115 dagar efter att de utplanterats och är färdiga för skörd omkring 2 veckor efter att 50& av de gröna bladen vikt sig ner och torkat. Lägg dom I solen för att torka under några dagar, skär av de vissna bladen 2,5 cm ovanför löken när du ska använda dem.

 

RÖDLÖK  'Red Amposta'   (Intermediate Day)

Red Amposta odlas traditionellt I Italien och förutom att det är en av de bästa rödlökarna att odla, så är den ju också fantastiskt vacker. Har mild smak och tål att lagras under lång tid. Den producerar stora, kopparröda, globformade lökar med vackra röda och vita ringar. Lökens krispiga, milda smak, mildare än den gula, gör att den passar utmärkt kall på smörgåsar, I sallader, gräddfilsröror och likande. Som stekt kan man använda den som gul lök, om man önskar en mildare löksmak. Dessutom blir maten vackrare med rödlök.

 

RÖD SOLHATT, Echinacea purpurea /Angustifolia  

Såråd: Fröna kan sås utan att stratifieras för att gro, men oftast gror de mycket bättre ifall de köldbehandlas. Så fröna ytligt, täck dem endast tunt med såjord. Så dem i vanlig såjord i sålådor ellr krukor, vattna och låt rinna av och placera sådden kallt. Idealiskt är att de står ute under vintern, där fröskalet bryts ner med hjälp av variationer i temperaturen. Är vintern slut går de också att ställa i kylskåpet under några veckor, varefter man ställer dom i en värme av 18-20*C. Har du prövat att så dem i värme utan köldbehandling och inte fått dem att gro, kan du placera sådden kallt i 2-4 veckor och sedan flytta tillbaks dom i varmare temperatur, då brukar de gro.

Röd Solhatt är en växt från den Nordamerikanska prärien. Den kan bli 1,2 m och har mörkt purpurfärgade blad med ett gult centrum. Blommar i maj till juli. Älskas av fjärilar och bin. Behöver stå i solen och trivs i de flesta jordar, så länge den är vädränerad. Som mogen planta tål den torka bra. Det är en användbar blomma både i rabatten och som snittblomma. Echinacea purpurea används också som örtmedicin mot förkylningar och andra sjukdomar.  Den kunskapen kan vi tacka indianerna för. Det var dom som först använde den mot febersjukdomar, sår och ormbett.

 

 

SALLAT, Lactusa  

Såråd:  Det tar 60 dagar från frö till färdig planta. Fröna gror på ca 7-10 dagar. De gror bättre i svalare jord än för varm. Vattna regelbundet vid torka.

Sallat är härdig och kan sås utomhus så fort jorden reder sig. Så 3 frön per 30 cm i rader med 30-40 cm mellanrum. Täck fröna tunt med fin jord till ett djup av 3 mm. Tryck till jorden lite över fröet, så det får god kontakt med jorden. När de börjar växa till sig så gallra till en planta mer 30 cm. Plocka regelbundet av bladen, så får du hela tiden nya färska, spröda blad.

Det går ju också bra att förodla inomhus. Enklast är att förodla i pluggbrätten eller plantboxar. Fyll dem med såjord, som ska packas ganska hårt till skillnad mot när man sår i krukor. Vattna rikligt och sätt sedan ett par frön per plug. Täck med plast och håll sedan sådden fuktig, men ej blöt. Ställ sådden i rumstemperatur. De behöver inget ljus förrän de gror, men sedan måste de genast få ljus. Blir det mer än en planta i varje plugg, så klipp eller nyp bort den. De är klara att omskola eller sätta ut när det är så mycket rötter i pluggen att jorden håller ihop.

'Flame'

En unik, röd krusig plocksallat med intensivt lysande rödfärgade blad och mild smak. Den växer bade fort och länge och är därför idealisk för regelbunden skörd. Formar inget huvud.

 

SKENSMULTRON, Duchesnea indica

Såråd: Så tidig vår inomhus eller senare utomhus. Ställ sådden i 20 graders värme eller varmt och ljust utomhus. Skola om plantorna individuellt i 7,5 cm krukor tills de växt till sig.

De trivs bäst med lerhaltig fuktig jord, men verkar trivas med de flesta förhållanden. Den är härdig i stora delar av landet, men i kallare zoner måste de då odlas i väldränerad jord och på skyddad plats. Äts ej av rådjur.

Det här är en mycket lättsådd växt och enligt min erfarenhet, så gror alla fröna bra, men när de väl visar sin färg så kanske hälften av plantorna blir gröna istället för variegerade. Då gäller det att sortera bort dessa, för i varmt klimat anses de som ett besvärligt ogräs då de förökar sig väldigt snabbt genom sina revor. Här kanske vi inte får samma problem, men det är ju de vackra bladen som är attraktionen och inte de vanliga gröna. Av ett par plantor får du snabbt många revor, som du kan föröka och få ännu många fler av.

SMULTRON, Fragaria vesca

Såråd: Så sparsamt och jämnt i en kruka eller sålåda med såjord. Vattna först igenom jorden och ställ den sedan så att överskottsvattnet rinner av innan du sår. Täck tunt med såjord-vermeculite. Håll sådden fuktig, varm och skyddad på en ljus plats. Skola om individuellt i 7,5 cm krukor. Plantera slutligen ut i god jord i ett öppet läge. 

Smultron passar mycket bra som kantväxt både i grönsaksland och rabatter. Jorden bör vara mullrik med ett pH-värde runt 6,5. Uppskattar ett skyddat och soligt läge. Innan plantering så kan du blanda jorden med stallgödsel för att tillföra näring och mullämnen. Liksom jordgubbar får inte smultron planteras för djupt. Vattna ordentligt efter plantering. Bären är allra godast att använda direkt, men de kan också användas vid matlagning och bakning. Färska bär har en laxerande verkan. Det går att använda unga blad i te. Bladen innehåller mineralsalter, kolhydrat och vitamin C. För att lindra solbränna kan man krossa bären och gnida in i huden.

Snigelvin eller Korkskruvsvin                            Vigna Caracalla-Phaesolus Caracalla

Såråd: använd en nål och stick in det i fröet, tills du ser det inre vita lagret. Inte längre, för då kan du skada själva fröet. Det ska bara bli ett hål i skalet, så att fröet kan suga upp vatten, när det läggs i blöt. Lägg det i blöt i varmt vatten över natten.

Fyll en kruka med fuktig såjord och och sätt fröet till ett djup av dess dubbla storlek. Sätt den i en plastpåse och håll sådden i 20-25 grader.

Fröet behöver fukt för att gro, men får det för mycket, så kan det ruttna. Det bör ta 3-4 veckor för fröet att gro. Omplantera vid behov och avhärda om den ska växa utomhus under sommaren. Ta in den i god tid före frost.

Detta är en tropisk, städsegrön  klängväxt. Här måste vi behandla den som en krukväxt och förvara den inomhus under vintern. Den går utmärkt att odla i stora krukor eller i en ampel utomhus under sommaren. Växten har svårt för att bilda frö, vilket gör att den kan vara svår att få tag på.

 

 

SPARRIS,  Asparagus officinalis familj Liliaceae   Perenn   
 
Såråd: Vid en temperatur mellan 16-29 grader tar det ca 15 dagar för fröna att gro. Blöt fröna over natten, så gror de fortare.

Fröna ska sås så tidigt som möjligt under våren. Sätt  2-3 frön per kruka. När de är tillräckligt stora för att hanteras, så behåll de kraftigaste plantorna och omplantera dem individuellt. När de är 7,5 till 10 cm stora, så ska de planteras ut (efter avhärdning) i höjda odlingsbäddar med väldränerad jord i ett solig eller halvskuggigt läge. Sätt dem med 30-40 cm mellanrum. Eller sätt dom tätare första året och nästa år när rötterna växt till sig, kan man sätta dem med längre avstånd. Mulcha dom om hösten för att skydda plantorna och för att se till att dom får gott om näring, för sparris kräver mycket näringsrik jord, som bör ha ett pH värde på 7,5.

Sparris tillhör familjen liliaceae och växer vild t ex på Gotland. Den är flerårig och från rotstocken bildas det många skott. Man äter de omogna, bleka, underjordiska skotten eller de gröna skotten som växer just ovanför jorden. Sparris är en av våra äldsta kulturgrödor. Den kan ha odlats I många tusen år. Den är mycket näringsrik och innehåller både K, C, och A-vitaminer och dessutom mineraler. Man bör skala vit sparris därför att skalet är beskt. Den gröna behövs inte skalas.

'Precoce D'Argenteuil'

Argenteuil är en fransk gourmetsparris, som odlats under lång tid. Den utvecklades från en 1800-tals sort som är känd som Purple Dutch och platsen där den togs fram heter just Argenteuil.

Den används som blekt sparris på traditionellt sätt. Om den får växa utan att blekas, så producerar den tjocka, rosa-lila skott med utmärkt smak och mjuka toppskott. Den är tidigare och härdigare än de flesta sparris man odlar från frö och går att skörda redan under andra året.

 

SPIKKLUBBA, Datura

Metel’Blackcurrant’, Metel Triple yellow, Metel, Triple purple, Discolor, Blue Eyed

Såråd gemensamt för alla Spikklubborna: Så fröna direkt i en god blomjord och ungefär 7 mm djupt. Håll sådden fuktig, men inte blöt och ställ den ljust, men ej i direkt solljus. Fröna gror på 10-30 dagar. Om inte alla har kommit upp under den tiden, så ha tålamod eftersom en del frön tar längre tid på sig. Daturor tycker inte om att få sina rötter störda. Det är bättre att så fröerna i den kruka dom ska växa än att plantera om den. Om du vill plantera om den, så gör det när plantan är ungefär 7-8 cm stor och var rädd om rötterna. Daturor verkar trivas bäst i morgonsol och halvskugga.

KOM IHÅG! Spikklubba (Datura) har upprättstående blommor och Änglatrumpet (Brugmansia) har hängande blommor.

Spikklubban är ettårig. Änglatrumpet går att vinterförvarara.

STJÄRNFLOCKA aSTRANTIA INVOLUCRATA    HP                                    'Shaggy' synonym 'Marjory Fish'    

Såråd: Så fröna 5 mm djupt i såjord, grus eller vermeculite. Håll sådden fuktig och låt den gro på kyligt, ljust ställe utomhus. Täck sådden med flisduk eller liknande. Behöver ingen värme för att gro. Gror oftast till våren.

Omplantera efterhand i ca 8cm/kruka när de fått sina första äkta blad och plantera slutligen ut i god mullrik trädgårdsjord. Föredrar närhet till dammar eller vattendrag eftersom den vill ha fukt omkring fötterna. Kan då stå i full sol. Annars trivs den bäst i halvskuggigt läge.

Astrantia major blommar mellan maj-oktober och kan bli upp till 60 cm hög.  De är fina att torka.

Astrantia frön är vanligtvis svåra att väcka, om inte fröna är väldigt färska när man sår. Det är därför de behöverbutsättas för olika temperaturer, som väcker det från frövilan. Skulle de gro innan det blir varmt, så flytta dem till ett frostfritt ställe. Om de får självså sig ute, så gör dom det rikligt och man kan sätta förberedda lådor eller krukor under en planta och låta dem självså sig där, för att ha kontroll över sådden.

På grund av de frön man köper aldrig kan vara pinfärska, så har jag genast jag fått hem fröna, sått dom enligt tvättlappsmetoden. Det vill säja, jag har sått fröna på fuktigt papper och i kyla. På det viset är fröna så färska som möjligt och du sår antingen ut dem i lådor/krukor på vanligt vis eller förvarar påsen kyligt tills de börjar gro, då du prickar ut dem i jord.

 

STRANDIRIS, Iris Sibirica

Såråd: Så under febr-mars. Använd vanlig väldränerad, fuktig såjord och täck med 5 mm såjord. Lägg gärna ett tunt lager stenflis överst i krukan, så torkar den ej ut så lätt och det förhindrar att alger/mossa bildas. Håll sådden fuktig, täck med fiberduk och ställ den i kyligt, ljust läge utomhus. De gror oftast till våren, när det börjar bli varmt.

Första sommaren efter sådd ser fröplantan ut som ett litet grässtrå. När den är ca 2 cm omskola i egna krukor i storlek runt 8 cm och med vanlig planteringsjord eller blomjord. Ibland går den att plantera ut på friland redan på sensommaren. Den föredrar lätt fuktig och humusrik jord med pH runt 6, men växer i de flesta trädgårdsjordar. Även i sandjord, så länge de får fukt. De tycker om sol, men växer också i halvskugga. Blomning kan ta 2-4 år.

Den mycket välkända strandirisen, Iris sibirica, tillhör tuffingarna och klarar sig t.o.m. zon 5. Den har smala, långa blad och sirliga blommor på upp till 1 meter höga stänglar. Mycket dekorativ vid dammkanter och i fuktiga rabatter, även om den klarar torrare placering.  Blommar i juni-juli. Det finns många namnsorter, men de vanligaste blomfärgerna är blåa, lila och vita nyanser. Den är lätt att så från frö.

De frön jag säljer är en mix av olika skalor i blått. Från ljusaste blå till nästan svarta. De får en höjd mellan 60-90 cm.