HUR DU SÅR DINA FRÖN                                                                                  Huvudsida

J

K

L

JAPANSK BLADSENAP 'Red Giant'     

Såråd: Det tar 45 dagar från sådd till mognad och de brukar gro på 7-14 dagar.

Så utomhus från tidig vår till hösten. Täck fröna med 5mm fin jord. Så med 2-4 veckors mellanrum för kontinuerlig skörd. Håll sådden fuktig under groningen. Sår du i rader så håll 45 cm mellan raderna, eller lite mindre ifall utrymmet är begränsat. Gallra gradvis så att varje planta står med 15 cm mellanrum. Ta vara på de bortgallrade bladen I din sallad. Skörda de yttre bladen som unga för bästa smak och lämna de inre bladen tills de vuxit ut.

Det går ju också bra att förodla inomhus. Enklast är att förodla I pluggbrätten eller plantboxar. Fyll dem med såjord, som ska packas ganska hårt till skillnad mot när man sår I krukor. Vattna rikligt och sätt sedan ett par frön i varje plug. Täck med plast och håll sedan sådden fuktig, men ej blöt. Ställ sådden vid rumstemperatur. De behöver inget ljus förrän de gror, men sedan måste de genast få ljus. Blir det mer än en planta i varje plugg, så klipp eller nyp bort den. De är klara att omskola eller sätta ut när det är så mycket rötter i pluggen att jorden håller ihop.

En vacker mörkt rödbrun senap från Japan. Har väldoftande, krusiga, kraftiga blad med stark senapssmak. Ger lite sting åt salladen och i orientaliska rätter. Du får så mycket mer smak om du odlar själv, jämfört med de blad du kan köpa. Tål kyla bra och kan skördas länge. Egentligen är den så vacker att den platsar lika bra i rabatten, som i grönsakslandet.

 

 

 

JULROS, Helleborus

Såråd: Så fröna så fort du får dem. Antingen i krukor eller sålådor med fuktig såjord . Täck fröna med ett tunt, max 5 mm lager av vermiculite eller såjord. När du sått, så placerar du sådden i en plastpåse och låter den stå i en temperatur runt 20°C i 3 månader. Efter det så flyttar du sådden till kylskåpet och där ska den stå 3 månader till. Sedan ska den tillbaka till 20°C och nu ska det börja gro, men förmodligen gror inte alla på en gång, så ha tålamod.

Istället för att ha den varmt i 3 månader och sen i kylskåp så kan du sätta ut frösådden i en kallbänk eller annat skyddat ställe. Den kan  stå i plastpåse, med liten öppning för syre, nu också, men glöm inte att kolla ibland ifall den torkat ut. Det kan ta ett år innan de gror. Kanske behöver de stå två vintrar, De här 2 sätten att så försöker efterlikna naturen och brukar vara lyckosamma.

Det allra bästa sättet att så Julrosor på, är att skörda fröna nästan innan de är mogna. Då gror de oftast följande vår. Men tyvärr är det ju inte möjligt om man inte har egna plantor, eller om man vill pröva en ny sort. Om man inte kan få tag i nyskördade frön, så återstår ju endast att köpa frön. Dessa har i regel gått in i frövila. Det innebär inte att grobarheten blir så mycket sämre, men däremot att det tar längre tid att få fröet att vakna och vilja gro. Därav de lite omständiga såråden och långa tiden innan de gror.

När du nu till slut står de med din vackra och ovanliga planta, så se till att du ger den goda möjligheter att växa till sig och må bra. Även om julrosor i regel växer i de flesta jordar, så blir dom finast om dom får en väldränerad, humusrik jord. Helst en jord som är något kalkhaltig. Ett pH värde runt 7 är bra. Om du inte har det, så blanda den jord som du använder till planteringsgropen med 30-60 gram kalk per planta. Att den vill ha väldränerad jord betyder inte att den tål torka. Den vill ha mycket fukt i jorden, men aldrig med fötterna i vatten. Har du sådan jord, då kan du motverka det genom att göra upphöjda bäddar, eller genom att lägga ett lager med dränerande lager med sten i botten av planteringsgropen.

JÄTTEBALSAMIN  Impatiens glandulifera    Ettårig  Kan bli mer än två meter i god jord

Såråd: Så från mars-april inom eller utomhus.

Så fröna ganska ytligt i en kruka eller sålåda. Det är bra att fylla upp med 3/4dels blomjord och översta fjärdedelen med såjord. På det viset får de näringsrik jord snabbt och växer bättre. Håll sådden jämnt fuktig. Låt den inte torka ut. Det kan ta ganska lång tid innan de gror ungefär 4 till 12 månader. Det går också bra att så dem direkt utomhus, där de ska vara.

Jättebalsamin växer ursprungligen i Himalayas bergsområden i Indien och började odlas som trädgårdsväxt i andra länder från 1839. Sen dess har den väldigt framgångsrikt spritt sig utanför trädgårdarna och anses nu också vara ett besvärligt ogräs ute i naturen. Växer särskilt väl längs vägrenar och andra fuktiga ställen. Men i trädgården är den en mycket attraktiv växt, både ovanlig och ornamental och där är den lätt att hålla under kontroll. Den blir mycket hög i fuktig näringsrik jord, men klarar inte torka. Blommorna liknar nästan en hjälm och visar upp sig i olika skalor av vitt, ljusrosa, mörkrosa och lila. Den vanligaste färgen som jag sett här i Sverige och som jag trodde också var den enda färgen, är den mörkt aprikosrosa, så därför har jag köpt in dessa fröer i förväntan på att få se vilka fler nyanser de kan blomma i. Den kallas väl vanligen för "Sprätt i väg" och det är ju så fröerna bär sig åt. När frökapseln är mogen behöver man endast snudda vid den så öppnar sig kapseln och fröna skjuts iväg som en liten explosion. Det är på det viset den så lätt sprider sig genom självsådder, så vill du prova denna balsamin, se till att den inte hamnar ute i naturen, men dela gärna med dig av fröna till andra trädgårdsvänner.

 

JÄTTEGUNNERA, Gunnera manicata 

Såråd: Så mellan februari-juli. Gror långsamt.

Så i en bra såjord i lådor eller krukor inomhus och täck sådden med plast eller ställ den i ett inneväxthus. Sätt fröna lika djupt som de är stora, precis under ytan av såjorden. De behöver en temperatur runt 25*C för att gro. Såjorden ska vara blötare än normalt hela groningstiden, men inte så det rinner om den och temperaturen måste vara jämn och hög under hela tiden. När de är stora nog att hanteras, så planteras de om en och en i ca 8 cm kruka. Avhärda 10-15 dagar och sätt sen ut dem i en skyddad kallbänk eller ett växthus. Ta in plantorna under första vintern till en plats där det inte fryser. Det behöver inte vara ljust, för gunnera är en perenn som vissnar ner om hösten. På våren efter sista beräknad frostnatt, så planteras de ut med 90 cm mellanrum.

Gunnera växer bäst om inte står i alltför soligt läge. Har man ingen sådan plats, så går de att odla i fullt solsken också, men då kan de kräva mycket extra bevattning. Står de skuggigt så blir det enklare både för dig och för plantan. Den blir också mycket högre och mer imponerande i skugga. I sol blir den tätare och inte så hög. Kan också vara en fördel i en liten trädgård. Men vill du ha en jätte, så är det skugga och vatten som gäller.

Den behöver djup, fuktig, näringsrik, gärna lerhaltig jord. Idealet är nära vatten, som en damm eller bäck. Om hösten skär du av bladen och täcker plantan med dessa. Det kan också behövas halm, torra löv eller frigolit för att skydda mot för sträng kyla. De är egentligen härdiga till drygt -20*C men trots det, är de väldigt känsliga i odling här.

Det blir ju en väldigt stor planta och då behöver den mer näring än de med små blad, så glöm inte att ge den näring hela tiden som den växer. Att mulcha vår och höst är bra. Den kan nog knappast få för mycket näring

 

 

JÄTTELILJA, Cardiocrinum giganteum och glehnii

Såråd: Kan sås när som under året. Använd en väldränerad, fuktig såjord och täck med 5 mm såjord eller vermeculite. Håll sådden fuktig och på ett svalt, ljust ställe utomhus. Behöver ingen värme för att gro. Gror oftast på våren. Omskola i 7,5 cm kruka.

Som namnet antyder är denna fantastiska växt, jätten blad liljorna. Jätteliljor hittar man växande ibland annat Nepal och Sikkim, så de är är passande för det nordiska klimatet. Troligen blommade den första gången i Europa i Cornwall, England 1851. Därifrån spred den sig och nu kan vi alla odla den. Fast man måste ha tålamod. Från frö kan det ta 5-7 år innan den blommar! Först sår man den inomhus och när det är dags att planter ut den så vill den växa i välgödslad, fuktig, men väldränerad torvjord. Eller annan jord med lågt pH-värde. Blanda in generöst med brunnen gödsel och lövkompost. När den efterlängtade blomningen kommer, så kan den få 12-15 blommor, vilka är 30 cm stora, så man kan förstå att den inte kan övergödslas. När den väl blommat och satt frö, så dör själva huvudlöken, men samtidigt så bildar den dotterlökar, som i sin tur kommer att blomma när de växt sig stora. De passar bra ihop med Rhododenron, Primula och Meconopsis.

JÄTTEMALVA,  Lavatera arborea variegata   

Såråd: Bäst är att så fröna inomhus på våren. Täck fröna med en cm såjord/sand/vermeculite. Håll sådden fuktig och ställ den ljust och varmt. Eller pröva att så utomhus i en drivbänk i skyddat läge. Skola ut individuellt i 7,5 cm krukor. OBS1 Gröna småplantor blir oftast variegerade när de vuxit till sig, så kasta inte bort dem.

 Odlingsråd: Det kan vara svårt att övervintra unga plantor utomhus, så ställ dom inomhus eller i ett växthus. Dessutom upptäckte jag i höstas, när bladen var som vackrast, att rådjuren också uppskattar den. Tydligen är dom goda också.

 

JÄTTEVÄDD, Cephalaria Gigantica     HP
Färg: blekgul. Höjd: blad 150 - 200 cm. Läge: sol. Jord: väldränerad. Blomningstid: juli - aug.

Såråd: Täck med 5 mm såjord eller sand/liknande och håll sådden fuktig. Ställ den på ett kyligt och ljust ställe utomhus. Täck gärna med flisduk. Behöver ingen värme för att gro. Gror oftast till våren, när det blir varmare i luften. Omplantera i ca 8cm/kruka och låt den växa till sig, innan du slutligen planterar ut den i god trädgårdsjord.

Det kan också gå att så den inomhus, efter vad jag sett på trädgårdsbloggar. Försök i så fall tidigt om  våren och då kan den  gro på två veckor.

Beskrivning. Jättevädd är en riktig gigant, ändå sirlig och elegant med ett förhållandevis lågt, flikigt bladverk. Stjälken är slät och har motsatta parflikiga blad. Jättevädd blommar  med milt gula blommor som sitter samlade i huvudlika korgar. I norra Sverige kan den bli ännu högre, ca 3m. Kan behöva stöttas. Härdig i hela landet.

 

 

KANNA, Canna

Såråd: Så fröna inomhus 10 veckor innan förväntad sista frostnatt. Fröna som är stora och runda, har väldigt hårt fröskal. Nyckeln till att få igång groning av dessa frön är att ta bort en liten bit av fröhöljet (scarification) så att det kan komma in vatten på insidan av fröet. Ta ett sandpapper (eller gör som jag, ta en fotfil, bra att hålla i) och skrapa noga bort en liten bit av det mörka höljet på fröet. Var lite försiktig så du inte tar bort något av själva fröets kärna.

Fyll en sålåda med såjord och så fröna 6 mm djupt och med 7 cm mellanrum. Fröna gror fortare om de står med undervärme, så att jorden blir varm ända nerifrån och upp. Det ska ta ungefär en vecka för fröna att börja gro. Utan undervärme kan det ta lite längre tid. När fröna grott så flyttar du dem till ett fönster, med minst 6 timmar dagsljus/dag. Börja ge svag gödning var tredje vecka. När de är mellan 10-15 cm så skolas de om en och en  i 10 cm stora krukor med vanlig god blomjord.

Plantorna vill ha jämn fuktighet. Låt dem ej torka ut. Efter sista beräknad frostdag kan de fortsätta växa i större krukor utomhus eller i rabatten. För bästa resultat så blanda jorden med lite kompost och strö ut lite fullgödselmedel innan du planterar dom.

KEJSARTRÄD, Paulownia tomentosa     

Såråd: Så glest och jämt på ytan av en god, fuktig och väldränerad såjord. Fröet behöver ljus för att gro, så täck det mycket tunt med såjord eller sand. Ställ i miniväxthus eller plastpåse och låt stå i 20-30 grader tills de har grott.  de gror oftast på 30-60 dagar. När de är hanteringsbara omskola dem 1/8 cm kruka. Avhärda och odla vidare svalt och ljust i skyddat läge. Plantera ut dem nästa vår i fuktig men väldränerad jord.

Kejsarträd växer upp mycket snabbt från frö och får redan andra året ett upp till 2,5 m långt skott (4 cm i genomskärning) som är ihåligt och går lätt att böja. På dessa unga skott kan bladen bli 40x30 cm. De brunt filthåriga toppställda blomställningarna utvecklar redan under sommaren året före blomningen och övervintrar oskyddade, så blomning kan endast ske efter milda vintrar. De är 20-30 cm långa. Trädbarken är slät, brun och senare grå. I Sverige anses den härdig endast i de varmaste delarna av zon i. Men för alla oss som inte bor i zon 1, men som vågar vara zonknäckare, så finns det ändå hopp, för trädet är väldigt tåligt. Klarar rejäl kyla och kan frysa ned helt och hållet, för att sedan återuppstå. Kanske blir det inget träd då, men varför inte odla det som buske istället? Antingen man klipper ner det själv eller låter vintern beskära det, så ger det väldigt snabbväxande skott med mycket stora blad och bildar på det viset en vacker och lättskött buske. Det finns uppgifter att detta är världens mest snabbväxande träd.

KERMESBÄR

Phytolacca americana 'Silberstein' (syn. variegata) 

 

Såråd: Kan sås när som helst under året. Så fröna glest på ytan av en fuktig såjord. Täck tunt med såjord/grus/vermeculite och ställ den ljust och i rumsvärme. Kan gro väldigt långsamt. Omskola individuellt i krukor om 8 cm. Avhärda 10-15 dagar innan du slutligen planterar ut dem efter sista beräknad frostnatt.

De frön jag säljer, är till en brokbladig variant av kermesbär, som i övrigt är lik den gröna. Kommer till stor del som fröäkta, d.v.s. de flesta fröplantor efter variegerade föräldrar blir också variegerade. Det vanliga Kermesbäret är en prydnad i sig, naturligtvis, med sina köttiga, upprättstående, rosa/vinröda stjälkar från en kraftig, tjock jordstam och frodiga gröna blad, men med brokiga blad, så blir det något alldeles extra. Brokbladigheten tar sig formen av elfenbens-krämfärgade fläckar, ofta så många att bladen nästan ser ut att ha den vita färgen som grund och på den gröna stänk. Dessutom blir inte denna sort lika hög. Den blir mellan 60-90cm. Annars kan de bli upp till 2,5 m hög och nästan lika bred, men det är ingen buske, utan en perenn med köttiga, upprättstående, rosa/vinröda stjälkar från en kraftig, tjock jordstam

Annars odlas den också för sina vackra, glänsande rödsvarta bär, som byter färg från ljusgrönt via olika stadier av rosa och vinrött för att slutligen bli nästan svarta. I en välmående "buske" kan man se allt på en gång: från små blomknoppar, blommande klasar av små rosavita blommor och bär i olika mognadsstadier. Den blommar från juli och långt in på hösten tills frosten tar den. Blommorna sitter i ca 15 cm långa klasar, som först växer upprätta men sedan blir hängande av bärens vikt. Den vissnar ner varje höst och kommer upp igen på våren och växer snabbt till sig i storlek. Trivs i lucker och näringsrik jord och den föredrar en halvskuggig, vindskyddad växtplats, även om den tål sol.

Bären kan användas till vin- och godisfärgning, bara man tänker på att fröna är något giftiga. Även bladen kan ätas efter kokning och roten har man brukat som laxermedel.

Då kermesbär är frostkänslig och de köttiga stjälkarna faller ihop genast efter en frostnatt, kan den behöva vintertäckas med torra löv och granris även i södra Sverige. Kan odlas till och med zon 4 med ordentlig vintertäckning. Både den variegerade och det vanliga kermesbäret kan lätt förökas genom frösådd. Den är svårare att dela, för rötterna går lätt av.

KLINTTISTEL, Galactites tomentosa                                                         

Såråd: Separera de klistriga fröna först. Så utomhus om våren när det börjar bli lite varmt. Så en och en i krukor, det är lättast. Omplantera till större krukor om det behövs och plantera slutligen ut dem i väldränerad jord och öppet läge.

KRASSE, Tropaleum

Såråd: Om du sår utomhus, så vänta tills jorden har blivit varm och all frostrisk är över. Om jordtemperaturen är under 16°C och blöt, så kommer fröna att ruttna bort. Krasse föredrar att man sår den direkt i jord utomhus.

Vid sådd inomhus sår du 3-4 veckor innan sista beräknade frostnatt. Så helst en och en i kruka med fuktig såjord ungefär 6-7 mm djupt. Groning sker bäst vid 21°C. Efter att de grott, så placera dom ljust, helst med tillskottsljus under lampa. Efter avhärdning kan de planteras utomhus. Vill du att de ska blomma rikligt, så bör de inte växa i för näringsrik jord.

 

KVANNE, Angelica

Såråd: Så när som helst under året. Täck fröna med 5 mm såjord. Håll sådden fuktig, men ej blöt och ställ den i en kallbänk eller på ett skyddat ställe utomhus. Den behöver inte stå i värme. Vanligtvis gror de om våren. Sår du en variegerad sort, så sortera  bort de plantor som vid en höjd av 7-8 cm fortfarande är gröna och behåll de brokbladiga. Skola om plantorna i 7,5 cm krukor och plantera slutligen ut dem där du vill att de ska växa. Första året kommer endast bladen och nästa år blommar de. Väljer du att skära av blomstängeln innan den går i frö, så kan den bli flerårig.

 

KINESISK LYKTA                                      Physalis alkekengi var. franchetti   HP  60-90cm

Fröna bör förvararas svalt och torrt tills det år dags att så dem.

SÅRÅD: Så under våren från februari till april.

Så i lådor eller krukor med fuktig, väldränerad såjord. Täck fröna tunt med lite sållad såjord eller vermeculite. Håll sen sådden ljust och i 18-22 grader och de kommer att gro på mindre än två veckor.

Omskola sådden individuellt i lite kraftigare jord när de är stora nog att hantera. Avhärda 10-15 dagar innan sista förväntad frostnatt. Kinesisk Lykta växer vanligtvis naturligt buskigt, men det kan vara bra att nypa de växande topparna, medans de ännu är mindre än 30 cm långa, för att de ska få många sidoskott.

Efter utplantering, skydda de nya plantorna mot frost och kyla genom att täcka dem med flisduk tills de börjat växa ordentligt. Växten sprider sig snabbt och kan därför användas som en utmärkt marktäckare. Vill du inte att den ska sprida sig för mycket, så plantera den i en kruka eller på annat ställe där du kan se till att den inte tar för mycket utrymme.

ODLINGSRÅD: Den gillar att stå i solen, men klarar lätt halvskugga och skyddas för starka vindar. Är den planterad på ett blåsigt ställe, kan den behöva uppbindning, annars inte.  Man kan få bra resultat av den även när man odlar i ganska näringslös, sandig jord. Om jorden är för näringsrik så bildas det mer blad än blommor och därmed färre lyktor. Även lätt gödning verkar ha denna effekt. Den behöver regelbunden vattning, men gillar inte att stå med "blöta fötter". Vid torka börjar den en viloperiod. Går bra att dela om våren.

Växten är självpollinerande men man kan hjälpa till genom att försiktigt skaka blommorna, eller genom att spraya dem försiktigt med vatten.

Physalis franchetti är en mycket attraktiv och älskad växt. Det är en härdig perenn som blir 40-60 cm hög. Sorten franchetti har de största lyktorna av alla. Växten är perenn och varje försommar visar den upp sig med sina krämvita stjärnformade blommor som om hösten följs av de lysande 4.5 cm långa och breda, orangeröda, papperslika lyktorna.

Skär av stjälkarna om hösten just som lyktorna skiftar färg, ta bort bladen och häng dem, med rätt sida upp, på en skuggigt, luftig och torr plats. Blir underbara i vaser med andra blommor, t ex torkad månviol, eller som girlander uppträdda på tråd. Väl torkade så håller de färgen och varar länge. Något att titta på under mörka kvällar nästa höst och vinter.

Physalis är en familj med växter med ursprung i varmt tempererade och subtropiska områden. De är örtartade växter och är en släkt med den vanliga tomaten. Physalis slår in sin frukt i en " papperspåse" för att skydda sig mot ohyra och dåligt väder. De flesta physalissorter är uppskattade för sina ätliga frukter, men de är ömtåliga och dör efter första frostnatten. Kinesisk Lykta är annorlunda, det är en härdig planta med frukter som smakar surt.  De smakar surt för att de innehåller mer vitamin C än vad en citron gör! Resten av plantan, särskilt bladen och de omogna bären är mycket giftiga. De tillhör familjen Solanceae och inntehåller därför solanin. Det är samma ämne som gör att gröna potatisar och tomatblad också är giftiga.

 

KÅLRABBI

Såråd: Såråd: Det tar runt 60-100 dagar från sådd till skörd och de gror på 6-9 dagar. Plantorna blir 23-30 cm höga. Gror mellan 21-29 grader. Sådjup 0.6-1 cm.

Så fort jorden reder sig, efter sista frostnätterna under våren, går de att plantera ut (efter avhärdning) för de växer bäst i svalare temperaturer. De behöver fukt i jorden för att bli mjälla och goda. Ska du så för höstskörd, bör detta göra från juni till augusti. Plantera ut med 25 cm mellanrum. De behöver en jord som är näringsrik och väldränerad. Det är bra att täcka med gräsklipp runt plantorna. Det ger både näring och behåller fukten i jorden. Vattnas noga under torra perioder. Kålrabbi  kan liksom andra kålväxter angripas av skadedjur, men I regel blir det inte så stora problem, eftersom den är så snabbväxande.

Kålrabbin är en gammal kulturväxt som är lite bortglömd i hemodling, men som är både lätt att odla och användbar. Själva rotfrukten växer ovanpå jorden och har en distinkt nötliknande smak, och mjukt kött. Är både krispig och saftig. Den kan kokas, stekas eller rivas  i sallader eller som dip. Om den växer sig för stor på vår-försommaren, så blir den både träig och trådig i smaken. Bö rdärför ej skördas större än ca 5 cm stor. Höstkålrabbi kan man låta växa till en storlek av 10 cm, men ej mer.

'Purple Vienna' har ett mörkrött skinn och vitt kött.

 

 

 

LAMPBORSTE, Callistemon Citrinus/Lanceolata

Bottlebrush plant

Callistemons kan man endast hitta vildväxande i Australien, men är nog den mest välkända växten därifrån i andra länder. Det finns många sorter och hybrider och ännu fler finns att upptäcka ute i naturen. I naturen är den en liten buske, men här odlas den oftast som krukväxt inomhus eller om sommaren utomhus i skyddade lägen. Går bra att beskära, ifall man tycker den blir för stor. Blommorna ser verkligen ut som små borstar i lysande rött, så den har fått ett passande namn, men callistemon kommer från grekiska och betyder vackra ståndare och citrinus betyder citrondoftande blad och det är en lika fin beskrivning av växten. Blommorna har för vana att blomma två gånger om året, men för att orka göra det, så måste den vattnas väl och inte stå för kallt. Det är en lättskött växt och är heller inte svår att så från frö. Man kan även föröka den med hjälp av sticklingar. Dessa tar man innan de har blivit helt förvedade.

Såråd: Så fröna på ytan av en väldränerad, fuktig såjord. De behöver ljus för att gro. Låt fröna gro i 15-20*C och täck sådden med plast. Det är viktigt att luften runt fröna är mycket fuktig, för det gynnar groningen. Men i och med att fukthalten ska hållas hög så drabbas de grodda fröna ofta av svamp; damping off. Därför kan det löna sig att först sterilisera jorden genom att koka upp vatten och hälla det över såjorden. Så när jorden svalnat. Se också till att sådden är välventilerad och överdriv inte vattningen när fröna grott.

När de växer i sitt rätta klimat, utomhus, så passar de flesta jordar, men den måste vara väldränerad. De föredrar ändå en jord med lågt pH-värde, så i kruka bör det passa med en torvjord blandad med sand/grus eller leca för att den ska bli väldränerande.

 

LEJONGAP, Antirrhinum

Såråd: Så inomhus 8-10 veckor före sista frost, för tidigare blomning. I varma zoner kan den också höstsås.

Använd en väldränerad, såjord och så fröna på ytan av den. Så glest. De ska inte täckas, för de behöver ljus för att gro. Håll sådden fuktig, men ej blöt. Var försiktig när du vattnar, använd gärna en blomspruta. Täck med plast. Fröna gror i en temperatur mellan 20-30 grader.

När fröna grott behöver de extrabelysning, särskilt om du sått dem tidigt. Då behöver de också stå lite svalare än sin groningstemperatur. När plantorna är stora nog att hantera så omplanteras de individuellt i ungefär 7,5 cm kruka och i näringsrik blomjord. Innan du planterar ut dem efter sista frostnatten, ska de avhärdas under några veckor.

Namnet lejongap kommer av att blomman liknar en mun som öppnar sig, när den trycks ihop. Samma mekanism gör att blomman öppnar sig för pollinerande insekter och sedan sluter sig omkring dem igen, så att mycket pollen fastnar på insekten.

Det är också den egendomligt formade blomman som gör att den är så vanlig som prydnadsväxt i trädgården. Det är en flerårig ört, men bara i varma zoner. Oftast odlas den som ettårig. Den blir väldigt fin både i rabatten, kruka och som snittblomma. Den blommar bättre ju mer man klipper bort vissna spiror. Trivs bäst i ett soligt läge i god trädgårdsjord.

LEOPARDFIBBLA , Hieracium maculatum

Såråd: Så utomhus eller inomhus på våren. Täck fröna tunt med såjord. Ställ sådden ljust. De gror bäst i en temperatur av 18-20°C. Omskola individuellt i 7,5 cm kruka. Plantera ut i väldränerad jord i sol-halvskugga.

 

LEVANDE STENAR, Lithops mix   Familj Stenbladsväxter, succulent

En spännande mix, med många olika sorter av vilka alla ska bli ungefär 3 cm höga, men hur de annars kommer att se ut, går inte att veta, innan de börjat växa till sig. Lithops har sitt ursprung i Sydafrika, men tillhör de växter som är spridda utanför sin naturliga växtplats. De är ganska lättskötta, om man är noga med vilken jord, temperatur och bevattning den vill ha. Får man dem att trivas, så är det roligt att se dem växa och dela på sig och de är fina i olika arrangemang ihop med riktiga stenar.

Såråd: Fröna brukar ha lätt för att gro. Går bra att så året runt, men gror fortast under sommaren, då ljuset och värmen är tillräcklig. Under annan tid behöver man ett inneväxthus med undervärme och extrabelysning.

Så ut fröna så jämnt du kan på en väldränerad såjord, som du blandat med lite extra sand/grus eller leca. Det ska helst inte vara för mycket torv i den. Fröna ska endast täckas med ett tunt lager sand. Sanden behövs för att ge stöd åt de små groddarna när de börjar komma upp. Eftersom fröna är mycket små, är det säkrast att vattna igenom jorden med underbevattning.

Ställ sådden på ett varmt ljust ställe. Håll dem fuktiga, men överbevattna inte då kan de angripas av svamp, 'damping off'. De brukar gro inom tre veckor och efter groning brukar de utvecklas snabbt. Nu behöver det översta lagret om 6 mm jord ständigt vara torrt, men den undre jorden ska vara fuktig. När de blivit runt 2-3 månader kan man låta jorden torka ut fullständigt, med några dagars mellanrum och efterhand ska de ha allt längre mellan vattningen, för att vänja sig vid de förhållanden de ska ha som fullväxta. Efter ett år kan de omplanteras och efter 3-4 år börjar de i regel blomma. Tänk på att inte alla frön gror samtidigt, spara sådden, för det kan fortfarande gro nya efter ett år!

Den vuxna plantan ska stå i en jord som mest består av sand och grus. Egentligen en blandning av 2 delar sand, 1 del lerjord och 1 del grus. Tillsätt benmjöl och kalk i jordblandningen. Läs instruktionen på förpackningarna så vet du ungefär hur mycket du ska använda. Om de ska odlas i växthus så sätt dem soligt och luftigt, inte för nära glaset, då kan den bli överhettad under riktigt varma perioder. De behöver inte tvunget stå soligt hela dagen och de bör skyddas särskilt mot middags och eftermiddagssol. Skugga dem då med skuggväv, så trivs de bättre. Vattna mycket sparsamt och endast under sen vår till slutet av sommaren. Det brukar inte behövas mer än varannan och ibland bara var tredje eller fjärde vecka, men när de väl får vatten ska man vattna på morgonen och dränka igenom jorden ordentligt och sedan se till att överskottet rinner av. Det är viktigt att det översta lagret med jord snabbt torkar ut. Det finns inget en Lithops avskyr mer än blöt jord. Tillsätt lite utspädd näring någon gång. De tål någon frost, men bäst är nog att se till att de är skyddade mot kyla och flyttas inomhus under vintern. Man kan pollinera dem genom att använda en liten målarpensel, men då måste man se till att man använder sig av pollen från olika kloner, för annars befruktas de inte. Fröet som bildas håller sig grobart i flera år förutsatt att man lagrar det kallt och torrt. Det är också möjligt att dela dem, men de trivs bäst med att växa i en klunga och många odlare föredrar att lämna dom ifred, för att se hur många de kan bli. Men om du vill föröka den så vänta till de först delat sig i två hälfter och sen skär du rakt igenom rotstocken och planterar genast dem igen.

 

 

 

LIBERTIA, Libertia peregrinans

 

Såråd: Kan sås året om. Så fröet i väldränerad såjord och täck det med 5 mm såjord eller  grus/vermeculite. Håll sådden fuktig, utomhus på ett kyligt och ljust ställe, tills den gror. Groningen kan vara långsam. Omskola i 8 cm kruka och plantera slutligen ut dem

 

Libertia peregrinans, kallas i sitt hemland för New Zeland Iris. Det syns att den tillhör familj Iridaceae. Den har städsegröna, stela, blad, samlade i solfjädersform och även blommorna har likheter med andra irisblommor. Efter blomning får den gula bär. Växtsättet är krypande och en planta på 30x30 cm brukar fördubbla sin storlek på ett år. Den fina gyllene bladfärgen intensifieras när den växer i lite kyligare klimat och blir som finast om våren, samtidigt som den blommar. Den klarar både fuktig och torr jord, men den måste vara väldränerad. Föredrar ett soligt läge. Härdig ner till -15°.

LITEN VAXBLOMMA, Cerinthe minor aurea

Såråd: Så februari till slutet mars. Så i krukor eller sålådor med fuktig såjord och täck sådden med ett tunt lager såjord eller vermeculite. Placera sådden i ett miniväxthus eller täck med plast och håll den i en temperatur på 20-25°C. Det ska varken vara mer eller mindre om de ska gro bra. Cerinthe är ljusgroende så ställ den på en ljus plats, men ej i direkt solsken.

Håll jorden fuktig, men ej så det rinner vatten om den. Oftast gror den på 5-21 dagar. Kan också sås direkt i jorden utomhus, men blommar då lite senare. När de fått sina första blad, så omplanteras småplantorna en och en i 7,5 cm kruka. Avhärda under 10-15 dagar innan du slutligen planterar ut dom efter sista nattfrosten.

Det brukar vara lagom att plantera dom med 30 cm mellanrum. De trivs bäst i en bördig, lätt och väldränerad jord, pH 7 och i fullt solsken. Alla växter behöver ljuset för att omvandla koldioxid till socker, men denna behöver extra mycket sol för att klara detta.

LUFFAGURKA    Luffa Cylindrica                   Familj Cucurbitaceae

Såråd: I vårt klimat är det bäst att förkultivera fröet fyra veckor innan det ska planteras utomhus. Fila lite på fröna med sandpapper eller liknande. Det gör det lättare för fröet att ta åt sig vatten. Sedan blötläggs det i rumstempererat vatten i 24 timmar innan det sås.

Sätt fröna ett i varje kruka, gärna i torvkrukor så att inte rötterna blir störda vid utplanteringen. Avhärda innan du planterar utomhus. Jorden måste ha hunnit bli uppvärmd, annars kan de ruttna. De växer kraftigt även i dålig jord och kommer snabbt att täcka en spalje eller staket. Kan bli åtminstone 3,5 meter hög.

Luffa behöver insekter för att pollineras och sätta frukt. Om du odlar i växthus eller där det inte finns några insekter måse du pollinera själv. Plocka en hanblomma och överför pollen från denna till honblomman. Detta ska man göra under dagen när blomman är aktiv. Om du har lyckats kommer den tjocka delen av honblomman att växa till full storlek.

I ett klimat där sommaren är varm och lång är Luffa en snabbt växande klätterväxt. Frukten är ätlig endast som omogen, alltså medans den fortfarande är grön och tillagas som zucchini. Fruktsättningen kan vara känslig för dagslängden. Många sorter kan uppträda relativt dåligt under de långa dagarna under våren för att i slutet av sommaren och hösten när dagarna blir kortare bli desto bättre. I den mogna frukten bildar svampaktiga fiber.  Efter att frukten mognat, så lägg den i blöt och ta bort skinnet. Torka den sedan och skaka ut fröna. Spara några och du har egna frön till nästa år.  Sedan kan du tvätta den i tvättmaskinen och den kommer att hålla i flera år. Fibrerna används ofta som badsvampar, rengöringssvampar till bilen och att tvätta fönster och liknande med. Utmärkt också till torrskrubbning av huden. Därför kallas den här grönsaken också för Tvättsvampsluffa. Läste också ett tips om att man kan hälla vanlig färgad tvålmassa i den för att den ska bli extrafin och det kan ju vara ett bra presenttips också.

 

JUDASPENNINGAR, Lunaria annua L ,   Familj: Brassicaceae eller Cruciferare

Namnet annua står för ettårig, men den kan också bli två-årig.

Jag har haft lite problem med den här växtens namn. Ska det vara Judaspenningar eller Månviol, eller kan det vara så att man använder båda namnen. Nu tror jag att jag lyckats reda ut att det ska vara Judaspenningar och att Månviol är en annan art i släktet med namn L. rediviva och att denna är vildväxande.  De kan skiljas åt genom att blommorna på Månviolen doftar starkare och är blekare i färgen än Judaspenningar. Att den fått namnet penningar är ju lätt att förstå, eftersom de stora runda frökapslarna med en silverglänsande skiljevägg får den att likna ett silvermynt och namnet Judas framför är ju ganska träffande.

I trädgården är det en användbar växt i rabatten, men senare också  inomhus som eternell. Om man frigör skiljeväggen på fröskidan, så blir den väldigt dekorativ  i olika arrangemang.

Såråd: Så utomhus under våren direkt där den ska odlas.  Alternativt, så i krukor och håll sådden fuktig och varm. Plantera ut i god trädgårdsjord för bästa resultat.

Sow in spring outside, directly into the ground. Alternatively, sow anytime in a pot and keep moist and warm. Plant out in good garden soil for best results.

 

LYSING, Lysimachia Yunnanensis

Såråd: Så fröna under våren. Täck fröna tunt med såjord-vermeculite. Ställ sådden i 18-20 graders värme eller på ett varmt och ljust ställe utomhus. Gror på två veckor. Skola om individuellt i 7.5 cm kruka. Gillar bäst att stå i fuktig men väldränerad mullrik jord i sol eller halvskugga. Får inte torka ut.