HUR DU SÅR DINA FRÖN                                                                                  Huvudsida

G

H

I

GROBLAD, Plantago major

Såråd: Så sparsamt och jämnt. Täck tunt med såjord. Ställ sådden inomhus i 18-20°C eller på ett varmt och skyddat ställe utomhus. Omplantera i 7,5 cm krukor och låt dom växa till sig, innan du slutligen planterar ut dem. Detta är en mycket lättsådd växt, men vill du inte ha allt för många så plocka bort de utblommade axen innan de går i frö. För att bli stor och ståtlig behöver den växa i näringsrik, fuktig jord.

Grobladet användes förr som en läkeväxt, och  som ett bandage vid sårskador. Den tidens plåster!

GRÄS

KOPPARSTARR, Carex Buchananii, RÖDSTARR, Carex 'Comans´s Bronze', Milium Effusum 'Aureum,  Uncinia Egmontia o andra

 Såråd gemensamt för de olika gräsen: Så inomhus sen vinter till tidig vår eller på hösten. Eller så utomhus från slutet av april till hösten.

Inomhussådd: Så på ytan av en väldränerad fuktig såjord och täck fröna med 3-4mm såjord/sand/vermeculite. När det gäller gräs är vermeculite att föredra, då fröna vill ha det ljust när de gror. Placera sådden ljust och runt 15-20°C. De bör gro på cirka 2 veckor. Håll en temperatur på 15°C tills groddarna har etablerat sig. När de är stora nog att hantera så ta en liten tuva med gräs och plantera dom i en kruka med blomjord blandad med lecakulor eller grus. Till sommaren har de hunnit bilda en buskig planta och är redo att planteras ut efter att de avhärdats.

Direktsådd utomhus: Se till att jorden är fri från ogräs och väl förberedd innan du sår. Så fröna 2-3cm djupt i rader. Håll 10-30 cm mellan plantorna och mellan raderna 60-90cm. Hur fort och hur många som frö som gror beror på hur varm jorden är och på vädret. Det kan ta mellan 7-21 dagar.

Odling: De föredrar att växa i sol och vill ha väldränerad jord. Vattna noga tills de är väletablerade, sedan tål de en hel del torka. Ge en giva allsidig näring en gång under sommaren. Får de för mycket kväve, tappar de sin bruna färg och blir gröna i färgen och får svårt att avmogna inför hösten. På våren (inte hösten) skär du tillbaka det 10 cm när den nya tillväxten just börjat. Ibland kan det vara svårt att se om gräset övervintrat eller inte.

Uncinia Egmontia. Odling: Det är svårt att hitta någon information om just det här gräset. Det tycks inte finnas något svenskt namn för det. Det liknar det mer kända Japanska blodgräset, men tillhör ej samma familj som detta. De flesta gräsarter är ju tåliga och går att odla i de flesta jordar och lägen, men det kan ju vara bra att veta om de föredrar fukt eller torka.  Däremot finns det ett liknande gräs som har namnet Uncinia uncinata rubra. Det kommer också från nya Zeeland och ska trivas i en bördig, fuktig jord i halvskugga. Alltså ett gräs som borde passa vid dammen och liknande ställen.

GURKÖRT, Borage      Familj Boraginaceae    Ettårig 30-60cm        

Såråd: Så på våren utomhus direkt i jorden, alternativt så inomhus i krukor och håll sådden fuktig och varm. Optimal groningstemperatur är 21°C. Täck fröna med såjord till ett djup av 2 ggr deras storlek. Fröna är mörkergroende. Det kan ta mellan 7-14 dagar innan de gror.

Gurkört blir finast i god trädgårdsjord, men brukar självså sig lite överallt.

 

HALORAGIS 'Wellington Bronze'  Familj Haloragacea

Såråd: Så inomhus från mars och utomhus från april. Så glest och jämnt på fuktad såjord. Täck fröna tunt med såjord , vermeculite eller liknande. Ställ sådden inomhus i 15-18C eller utomhus i samma temperatur. De behöver ljus för att gro. Om du sår utomhus täck gärna med lite fiberduk för att hålla kvar fukten i krukorna. Omplantera efterhand i krukor om 8 cm och utplantera slutligen ut i skyddat läge i sol och vanlig trädgårdsjord. Räknas som en härdig, men ömtålig perenn, men troligen oftast ettårig här. Vid sådd inomhus blommar den oftast första året.

'Wellington Bronze' är inhemsk i Nya Zeeland och har fått sitt namn efter dess huvudstad. Växer kompakt och har intressant bronsfärgade blad på vinfärgade stjälkar. Den mogna plantan blir 90 x 90 cm. Användbar som kontrast till andra rabattväxter. Kanske ihop med någon variegerad eller limefärgad.

HIBISKUS, Hibiscus

Såråd för ROSE OF SHARON, Hibiscus syriacus och Strandhibiskus                                                                   Så inomhus 4-6 veckor före beräknad sista frostdag. Använd en nagelsax och klipp av en liten bit av fröet. Blötlägg fröet i 12 timmar. Detta är ej nödvändigt, men får fröna att vakna och gro snabbare. Så fröna i god såjord, täck dem med ungefär 3 mm jord.. Håll såjorden fuktig, men ej blöt tills de grott ställ den varmt och ljust ungefär  20-23°C. Omplantera efter hand som de växer i god blomjord och ge gödning under sommaren.

Rose of Sharon får en vedartad stam. De första åren bör man nog ha den i krukor, men när den mognat som planta, kan man plantera ut den, åtminstone i södra Sverige. Den kan övervintra svalt och ljust eller mörkt med sparsam bevattning. Beskär gärna redan första året, så grenar den sig fortare. Vill du forma den till ett träd, så får du klippa bort grenar, tills du fått den stamhöjd du vill ha. En attraktiv och vacker växt som växer fort och blommar från sen sommar till hösten. De finns i olika färger som kan vara allt från vita, rosa, röda, blå och purpur. Det finns enkelblommande och dubbelblommande. Älskar sol och värme och kan lätt formas genom beskäring. Lönar sig verkligen att så själv.

Såråd för PRAKTHIBISKUS,  KOPPARHIBSKUS Hibiscus moscheutos, kallas också för  Rose Mallow, Swamp mallow, Hardy Hibiscus.

Dessa frön är runda, till skillnad mot hibiscus syriacus vars frön är mer kantiga och hårda och behöver lite mer hjälp. Därför räcker det med att blötlägga ett par timmar eller till dess att fröna sjunker och börjar svälla upp. Använd en väldränerad, god såjord.

Vattna igenom jorden och låt den rinna av. Det går bra att så dem en och en i små krukor eller flera i en sålåda. Täck sedan fröna med såjord eller vermeculite och täck den med plast och håll sen sådden i en temperatur av 25-27°C. Normalt tar det 10-30 dagar innan alla grott. Fröna är ljusgroende, så ställ dem inte för mörkt. Omskola i egna krukor efterhand.

Första året efter sådd, kan man inte räkna med att den hinner blomma.

Är ännu inte är så välkänd här och  kan därför kan vara spännande att försöka sig på. Blommorna kan bli mycket stora, en omkrets på 25 cm är inte ovanlig och de finns i färger mellan rött, rosa o vitt, alla med ett mörkrött centrum. Likt andra Hibiskus blommar den bäst från det att sommarvärmen kommer fram till första frosten.

Vissnar ner under höst/vinter. Går därför att vinterförvara svalt och mörkt. Ta fram den ljust när du ser att det kommer nya skott från jorden. Blir buskigare med åren.

 KOPPARHIBISKUS, Hibiscus moscheutos

Detta är en vacker vitblommande Hibiskus, med mörkrött bladverk. Den kan få en höjd på ungefär 90-150 cm som fullväxt. Lyser upp skuggiga hörnor om sommaren. Liknar en tropisk art, men växer i kallare klimat.

TROPISK HIBISKUS,  Hibiscus rosa-sinensis

Såråd: Så i köpt såjord, eller blanda din egen med hjälp av sand/grus, perlite, vermeculite och torv. Så fröna 0,7-1,2 mm djupt och vid en temperatur av 24-27 grader. De bör gro inom en vecka till en månad. Håll sådden fuktig, men ej blöt. Alla fröer ruttnar i för blöt jord. Man kan så dem antingen en/kruka eller flera i en sålåda med flera celler. Det finns dom som sår i en vanlig plastmugg med hål i botten och fylld med perlite istället för jord. Vid sådd inomhus är det bäst att täcka sådden med plast, eller ställa den i ett miniväxthus i ljust läge.

När plantan fått flera äkta blad och stjälkarna har börjat hårdna, kan man behöva omplantera till större kruka. Då kan man också börja ge regelbunden men svag flytande gödning. När du ska plantera om till ytterligare storlek i kruka, så tänk på att de har ett ömtåligt rotsystem och det enklaste är att krukan är väl fylld med rötter, innan den får en större storlek. Om du tänker ha din hibiskus utomhus under sommaren, så kom ihåg att avhärda och också att de är tropiska och behöver ett varmt och skyddat läge att växa i.

De plantor du nu får fram kallas för hybrider. Det betyder att de inte är sortäkta från frö. Även om man sår ett hibiscus frö som har samma förälder, så bär de på olika anlag och blir inte med säkerhet exakt likadana.

Det tar någonstans mellan 6-24 månader innan de börjar blomma. Det beror ju till en del på vilken temperatur de står i och hur du själv behandlar dem. Men när du ser den första blomman, så är det också den allra, allra första i sitt slag och finns inte hos någon annan om du inte tar en stickling och ger bort eller förökar den med hjälp av ympning, eller okulering på rotstocken. Skulle du ge bort eller sälja en, så tänk på att du aldrig får ge den samma namn, som föräldrarna har. Om du lyckats få fram en helt fantastisk ny sort och vill få den registrerad, så måste namnet på den som tagit fram den ursprungliga sorten följa med. Instruktioner på hur man i så fall gör och vem som är ursprungsodlaren, har jag sparat och det finns att få av mig i sådana fall. Nåja, det händer kanske inte så ofta, av 100 frön brukar det bli 4-5, som kanske går att registrera, som vackrare och med stor skillnad mot föräldern, men tjusiga och exotiska blir de ju alla och det gör det lite extra spännande att odla en sådan växt.

Läs mer på: http://www.trop-hibiscus.com

HIMMELSÄRT, Clitoria ternata    

Såråd: Du behöver fila lite på fröna innan du sår. Det kallas för scarifying. Använd sandpapper eller något liknande. Gör iordning krukor eller sålådor med väldränerad, fuktig  såjord. Täck fröna med 6 mm såjord eller vermeculite. Ställ sådden i ett miniväxthus eller i en plastpåse och håll den i varmt, 20-25°C. Det brukar ta mellan 14-21 dagar innan de gror.

Håll sådden ljust för det hjälper fröna att gro.

Omplantera efterhand och sedan behöver de stå mycket ljust, men inte direkt i solen. Vattna regelbundet och plocka bort vissna blommor efterhand. De har mjuka stänglar, så de kan behöva stå 3-4 st i en 20 cm kruka och om man sedan nyper bort topparna, så blir den buskigare.

Blommorna kan vara mörkblå, himmelsblå, lavendelblå  eller vita med blå strimmor och alla med ett ljust gult centrum. Blir 5 cm i storlek. Detta är en klätterväxt från tropiskt klimat, som växer snabbt från frö till blomma. Trivs med att växa som krukväxt inne eller utomhus på sommaren. Borde bli extra vacker i en hängande ampel. Clitoria betyder fjäril och den är döpt till det eftersom fjärilar tycks älska den.

Dessa blommor används på flera sätt och även i matlagning och nedan följer ett recept om du själv vill pröva. Blommorna varar endast en dag, så nyp av dom tidigt om kvällen och förvara dom i en plastburk i kylskåpet, så de håller sig färska tills du vill använda dom.

Gör så här: Detta är ett thailändskt recept. Lägg blomman i botten i ett litet glas. Tillsätt lite vatten, krossa blomman med hjälp av en sked, som om man använde en mortel, tills lösningen blir blå. Efter det så tillsätter du några droppar citronsaft eller limejuice tills att du får fram en purpurfärg. När detta sedan tillsätts maten, så får den en vacker ljus purpurfärg.

Används i thaimat, desserter, riskakor och saftkräm (jellos).

 

 

HYPERIKUM, Hypericum androsaemum

Såråd: Så från januari till maj i en kallbänk eller på annat skyddat läge. Det tar 1-3 månader innan de gror. Låt dom växa i 4-6 veckor innan du skolar om dom individuellt i 7,5 cm kruka.

Blir fin både i rabatten och i kruka. Trivs med väldränerad, lätt jord.   

 

 

STRANDIRIS, Iris Sibirica

Såråd: Så under febr-mars. Använd vanlig väldränerad, fuktig såjord och täck med 5 mm såjord. Lägg gärna ett tunt lager stenflis överst i krukan, så torkar den ej ut så lätt och det förhindrar att alger/mossa bildas. Håll sådden fuktig, täck med fiberduk och ställ den i kyligt, ljust läge utomhus. De gror oftast till våren, när det börjar bli varmt.

Första sommaren efter sådd ser fröplantan ut som ett litet grässtrå. När den är ca 2 cm omskola i egna krukor i storlek runt 8 cm och med vanlig planteringsjord eller blomjord. Ibland går den att plantera ut på friland redan på sensommaren. Den föredrar lätt fuktig och humusrik jord med pH runt 6, men växer i de flesta trädgårdsjordar. Även i sandjord, så länge de får fukt. De tycker om sol, men växer också i halvskugga. Blomning kan ta 2-4 år.

Den mycket välkända strandirisen, Iris sibirica, tillhör tuffingarna och klarar sig t.o.m. zon 5. Den har smala, långa blad och sirliga blommor på upp till 1 meter höga stänglar. Mycket dekorativ vid dammkanter och i fuktiga rabatter, även om den klarar torrare placering.  Blommar i juni-juli. Det finns många namnsorter, men de vanligaste blomfärgerna är blåa, lila och vita nyanser. Den är lätt att så från frö.

De frön jag säljer är en mix av olika skalor i blått. Från ljusaste blå till nästan svarta. De får en höjd mellan 60-90 cm.

 

BROKBLADIG SVÄRDSLILJA  'Variegata'   Såråd enligt Strandiris

Iris pseudacorus  60-90cm   Perenn

Den vanliga gula svärdsliljan är en mycket älskad sumpväxt, åtminstone i södra och mellersta delarna av Sverige. Den har tydligen växt här sedan urminnes tider. Blommorna på den brokbladiga sorten har samma utseende, de är stora och klargula, men bladen skiljer sig genom att vara vackert grön-ljusgul randiga. Den blommar för det mesta mellan maj-juni. Förökar sig vanligen inte lika mycket som den vilda sorten gör, beroende just på att det är en variegerad sort. Vill växa i fuktiga och blöta jordar, så den passar i dammar eller som sumpbäddsväxt. Trivs i sol och delvis skugga. Behöver inte så mycket skötsel.