HUR DU SÅR DINA FRÖN                                                                                  Huvudsida

D

E

F

DAHLIA, Dahlia

 Såråd: Så på våren. Det tar 12 veckor från frö till blommande planta. Det går att starta redan i februari-mars, men det går också bra i början av april. Fyll krukor eller sålådor med väldränerad, såjord eller bra blomjord och ställ dom i vatten tills jorden är fuktig rakt igenom. Låt dom stå en stund, så överskottsvatten rinner av. Så fröna på ytan av jorden och täck med ett lager av vermiculite. Det är inte nödvändigt, man kan använda såjord, men det ger en optimal miljö för fröet och groningen. Täck med plast, för att behålla fuktigheten, tills de första fröna visar sig. Se upp för bladlöss, som älskar små dahliagroddar!

Omskolning: Det tar runt 7 dagar vid en temperatur av 18-20°C för fröna att gro. Ta bort plasten och håll groddarna fuktiga hela tiden. Så fort plantorna är stora nog att hålla i, vanligtvis runt tre veckor, skolas dom ut i krukor i storlek ca 7,5cm. Nu ska temperaturen vara runt 15-18°C. När de rotat sig väl i krukorna kan man börja ge flytande allsidig näring.  Försök ge plantorna mycket ljus, så de blir knubbiga och gröna. Ett lysrör som är placerat så nära, att det nästan rör vid bladen, brukar funka bra. Flytta lampan uppåt allteftersom plantan växer. Om du odlar i för dåligt ljus och för hög lufttemperatur, så att dina plantor blir gängliga, kan du toppa dom och sedan omplantera dahliorna djupt i krukan. Då kommer det nya rötter på de delar av stjälken som finns nere i jorden och plantan blir snart buskig och fin. Avhärda de drivna dahliorna i sina krukor. Låt plantorna stå utomhus vid plusgrader och ta in plantorna vid frostrisk. Plantera i rabatten efter sista frostnatten.

Dahlior trivs bäst i väldränerad, men fukthållande jord med neutralt pH-värde och i soligt läge. Ge näring en gång i veckan under växtsäsongen och plocka bort vissna blommor regelbundet.

Om du snabbt vill få en välfylld, blommande och vacker rabatt, då är dahlian det självklara valet. Den är lätt att så från frö och kräver inte mycket skötsel under sommaren. Inte heller gillas den av rådjur. Dahlia Dahlia x hortensis är framkorsade hybrider mellan de mexikanska arterna D. Coccinea och D. Pinnata. Dahlian är en korgblommig, flerårig, kraftig, örtartad knölväxt. Från de stora knölsamlingarna växer det snabbt upp ett yvigt saftigt grönt bladverk med parflikiga blad, och varje kraftigt skott får en mängd blommor. Dahlian är döpt efter en svensk botanist, Dr Anders Dahl (1715 – 1789). Han var lärljunge till Carl von Linné.

Sommardahlian blommar i ca 3 månader, från sådd till första frosten. Vanligtvis behandlar man den som en ettårig planta, men de bildar också knölar som kan grävas upp, vinterförvaras och planteras på nytt följande vår. Vill du veta mer om dahlian? Det finns en förening, som heter Svenska Dahliasällskapet. http://www.svenskdahlia.se

 

Dagliljor Hemerocallis

Såråd: Så fröna i krukor inomhus under våren. Fyll en liten kruka med 3/4 delar blomjord och översta fjärdedelen med såjord. Tryck ner fröet till 2 gånger dess storlek. Håll såjorden fuktig och täck krukan med plast. Vanlig rumsvärme räcker för att de ska gro. Avhärda under 10-15 dagar innan sista frostnatten.Ta ut dem i sina krukor under sommaren, men för att de säkert ska övervintra är det sedan bäst att de står skyddat i kallväxthus eller kallbänkar med flisduk över sig. Följande vår kan man plantera ut dem där de ska växa och de kanske till och med hinner börja blomma.

Även om de tillhör liljefamiljen (Liliaceae) så är dagliljor (Hemerocallis) inte äkta liljor. De bildar ingen lök utan är en perenn med rötter. Namnet daglilja syftar på de liljelika blommorna som vanligtvis är utslagna en dag. De varierar i storlekar från kompakta plantor som bara blir 30-38cm höga till stora plantor som kan bli så höga som 150cm. Det finns sorter som är ständigt gröna och det finns de som vilar under vintern. Det är de vintervilande sorterna som är fullständigt härdiga här, de andra kan vara tveksamt härdiga. Moderna sorter finns i ett urval färger, från krämvita till skalor av gult, orange, brunt, rött, rosa,  lila till nästan svarta. En del blommor har ett band av en annan färg på sina kronblad. Man klassificerar de olika blomformerna i singel, dubbel eller spindelformad. En del arter och några stycken av hybriderna har stark doft. De flesta dagliljor blommar i fyra till 6 veckor, även om varje enskild blomma vissnar efter en dag. De trivs bäst i näringsrik och fuktig jord men finner sig till rätta i de flesta jordar, utom dåligt dränerad lera. Växer både i sol och i skugga men blommar bäst om de får åtminstone en halv dag med sol. För att den ska orka med att sätta många knoppar är det bra att vara flitig med vattenkannan om våren är torr. De går bra att dela plantan tidigt om våren.

När man sår frön av dagliljor, så kan man inte vara helt säker på att få fram exakt samma utseende som moderplantan har. Inte ens när den är befruktad med pollen från samma sort. Det är endast när man delar en planta, som man vet att den blir exakt samma. Å andra sidan blir de flesta väldigt vackra och kanske kan man rent av få fram en helt egen ny underbar hybrid.

 

DEMONBLOMMA, Tacca integrefolia                Familj Dioscoreaceae   60 cm

Såråd: Så fröna så fort du får dem i lådor eller krukor. Så ungefär 1,5 mm djupt i  en såjord som är gjord av sand/lera. Håll sådden fuktig (inte blöt) och i en temperatur av 27-29C. Det är viktigt att såsubstratet håller denna värme, så använd undervärme.  Behöver fuktig luft för att gro, så sätt den i en plastpåse och förslut den.  Behöver omväxlande sol och skugga när den gror. Gror ganska långsamt. Det kan ta från 3 veckor till 9 månader.

När de grott och växt sig större, så omplantera först i en 13cm kruka och slutligen i en 20cm.

Under växtsäsongen /senvår till sensommar/ behöver plantorna vattnas väldigt regelbundet och jorden måste vara väldränerad. Under vintern ska de endast ha lite vatten och stå i en temperatur av 15-18C. Under sommaren behöver de 25-29C. Omplantera i mars-april, skugga för alltför stark sol och  duscha dem ibland.

Den härstammar från sydöstra Asien och är väldigt exotisk för oss. Den behöver exakt de förhållanden som den har där den växer naturligt. De vill ha skugga, ständigt varm luft, hög luftfuktighet och god luftcirkulation. Krukjorden får aldrig torka ut, men inte heller vara för blöt  Detta är en vit form med de största blommorna och de längsta hängena. Får du den att trivas så blommar fullvuxna plantor i flera månader och de kan även producera små "barn". 

DIERAMA,  ÄNGLAMETSPÖ

Gemensamt såråd för alla Dieramas. Dessa frön kan sås när som helst under året. Stratifiera fröna först vid 5° C i tre veckor innan du sår. Använd t ex ditt kylskåp och lägg fröna i ett fuktigt kaffefilter och en plastpåse. Täck sådden med vermeculite till ett djup av 5 mm. Håll sådden fuktig och placera den ljust, inom eller utomhus i en temperatur av 15° till 20°C. Fröna brukar gro inom tre veckor. Så gärna ganska tidigt, då de växer lite sakta och kan behöva stå skyddat i växthus eller drivbänk under första sommaren. Det verkar som om de lägger sin kraft under det första året på att bilda kraftiga vita knölar och bara lite krut på att bilda blad och blommor.

Odla vidare: Skola om plantorna en och en i 7,5 cm kruka. De hör ju till familjen Iris och det syns på bladen som är gräsformade. Eftersom det oftast inte hinner bli så stora plantor under sommaren, är det bäst att övervintra dom inomhus i en ljust och svalt och sedan plantera ut  dom nästa vår. Eller låt dom stå kvar i växthuset eller drivbänken, med lite extra skydd. Trivs bra i de flesta trädgårdsjordar, men blir också fina odlade i sommar krukor.

Ett exotiskt inslag i trädgården. Härstammar från Sydafrika och trivs därför bäst i soligt och skyddat läge. Blommar i juli-september med dekorativa, hängande klockblommor. Krävande att så och odla, så man kan behöva ha lite erfarenhet bakom sig.

DRUVLILJA, MÖRK  Liriope muscari  

Såråd:  Så direkt utomhus i kallbänk, eller annat skyddat ställe om hösten och vinter. Om de sås till våren, så måste de stratifieras först. Enklast är blötlägga fröna tills de tar åt sig vatten. Sedan tar du och fuktar ett kaffefilter och lägger fröna i. Lägg sedan detta i en försluten plastpåse i kylskåpet under några veckor. Sedan kan du så som vanligt i krukor eller sålådor med fuktig såjord och det kommer att gro ganska snabbt.

 

ECHIUM PININANA    bienn-trienn

 

Såråd: Så i fuktig och väldränerad såjord. Strö ut fröna glest och noga. Täck tunt med såjord eller sand eller liknande. Ställ sådden utomhus på ett ljust och svalt ställe om våren.

När de grott,  gallra och behåll de plantor som har bleka stjälkar. Omplantera i ca 8cm kruka. Plantera ut när de fortfarande är små och i väldränerat, skyddat läge. Är ej fullt vinterhärdig, så den bör övervintras frostfritt.

Fröna jag säljer är till "Snow Tower" - echium pininana alba

Denna växt kallas på engelska också för Träd Echium, Pine echium och Giant Viper´s bugloss. Det är en växt som växer naturligt på Kanarieöarna och Madeira. Första året får den oftast bara blad, men sedan kan den bli 4 meter hög (optimalt) och får en mängd av tätt sittande små blommor. En bra växt för de som bor kustnära. Även om den inte här härdig här, så frösår den sig rikligt och låter man den göra det, så kanske det visar sig att några anpassar sig efter klimatet och blir härdigare.

EKALYPTUS Eucalyptos

Såråd: Eukalyptos är en lättsådd växt. Kan sås året runt, men normalt från jan-maj. Så i krukor eller lådor  på ytan av en väldränerad, fuktig jord i normal rumsvärme. Täck sådden med plast. Omplantera efterhand.

Eukalyptos är ett stort släkte med buskar eller träd, det finns flera arter och sorter i odling. Den jag säljer frö till heter Eucalyptos Newbeyii-Wierd och jag har inte kunnat hitta något svenskt namn. Den är nästan okänd utanför sitt ursprungsland Australien, men med sina underliga, men vackra blommar, är det ju en utmaning i sig.

I Australien blir den 6-9 m hög. Den har ett tunt bladverk med gråaktiga blad, precis som de flesta andra eukalyptus, men blommorna ser ut att komma från en annan planet! Enligt beskrivning får den klasar med långa, fingerlika, gula knoppar, som blir till stora gula, vackra blommor.

Även om den hör hemma i ett torrt klimat, tål den ändå ganska fuktig luft och den klarar en del frost och kan övervintra utomhus, skyddat i milda zoner, annars måste den förvaras inomhus under vintern i kruka.

 

 

 

FACKELRANKA Eccremocarpus scaber      Family: Bignoniaceae    Ömtålig perenn, oftast odlad som ettåring    Klätterväx

SÅRÅD: Så inomhus om våren.

Så på ytan av en god såjord i lådor eller krukor. Täck tunt med vermeculite. Vermeculite är bra när fröna behöver ljus för att gro och det gör dessa frön. Se till att jorden är fuktig, men inte blöt. Alla fröer ruttnar om de får för blöt jord. Täck sådden med plast och ställ den på ett inte alltför varmt ställe. Bästa groningstemperatur är 15 grader. Det tar ungefär 21-60 dagar för fröet att gro.

När plantan är tillräckligt stor för att hantera så omplantera i 8 cm kruka med näringsrik blomjord. Avhärda 10-15 dagar innan du planterar ut den efter sista frostnatten. Småplantorna kan sättas med 30 cm mellanrum vid ett staket eller spalje, så att de får klätterstöd. Sätter du ut plantorna i början av juni så kommer de sedan att blomma fram till första frostnatten.

Denna klättrare älskar en jord med neutral till något lågt pH, rik på näring och väldränerad. Ska stå i full sol. Den passar utmärkt i växthus och uterum odlad i kruka, där den trivs och växer länge. Ge regelbundet med gödning under växtperioden. Vanligtvis förökar man med frö, men i slutet av sommaren kan man ta mjuka skott och övervintra inomhus.

Detta är en vacker men ändå mycket lättodlad exotisk klättrare från Syd Amerika. Tål under korta perioder temperaturer ner till -5 grader. Den har spetsiga tubformade orange-röda blommor och varje blomma är omkring 2,5 cm lång. De blommar rikligt hela sommaren. Bladen är mörkgröna och ormbunksliknande. Även om det är en perenn odlas den oftast som halvhärdig ettåring. Lätt att så från frö, blommar oftast samma år vid tidig sådd och är en växt som alltid får mycket uppmärksamhet i trädgården. De behöver något att klättra på, ett staket eller spalje och blir också vacker planterad ihop med andra klättrare som rosor och klematis Får de stöd kan de bli 3m höga och i omkrets 1,80m.

 

FINGERBORGSBLOMMA, Digitalis

Såråd: Sås sent på våren till tidig sommar. Du kan så direkt utomhus, eller förkultivera inomhus. Försök att så sparsamt och jämnt i en sålåda med torvrik såjord. Blanda gärna ut fröna med vit sand, eller strösocker, då blir det lättare att så glest. Tryck försiktigt fast fröna och vattna lådan underifrån. Vattnar du ovanpå finns det risk att fröna sjunker ner i jorden och får det för mörkt. Fröna behöver ljus för att gro och ska ej täckas. Håll sådden fuktig men ej blöt. Låt den inte torka ut. Vid en temperatur av 20°C tar det 2-4 veckor för fröna att gro.

 Odla vidare: Så fort plantorna är tillräckligt stora för att hanteras så planteras de om individuellt i 7,5 cm krukor. När du sår variegerade sorter, så sortera bort ev gröna plantor, om du endast vill ha de brokbladiga. Avhärda långsamt under 10-15 dagar innan du slutligen planterar ut dem.

Odlingsråd: Digitalis trivs bäst i djup näringsrik jord, men växer i de flesta jordar, så länge de inte står i solen. Detta är en växt för skuggiga lägen. Ifall du klipper ner stjälken med vissna blommor innan de går i frö, så brukar den vanligtvis blomma en gång till och om du så vill, kan du låta den självså sig efter andra blomningen. De självsådda plantorna är sedan lätta att flytta till de ställen där du sedan vill att de ska blomma.  Varning: Alla delar av digitalis är giftiga. Digitalis är en gammal medicinalväxt, som innehåller starkt hjärtaktiva glykosider. Det säkraste är att använda handskar både när man sår fröna och när man planterar.

Fingerborgshatt, Penstemon digitalis

Såråd: Vid förodling. Sprid ut fröna glest i väldränerad men fuktig såjord. Täck med 2 mm såjord/grus/vermeculite. Täck sådden med plast. De gror vid 20-21 grader. Sådden behöver inte stå ljust för att gro, men behöver stå både svalt och ljust efter uppkomst. Omskola i individuellt i krukor om 8 cm i näringsrik blomjord. Avhärda 10-15 dagar innan du slutligen planterar ut dem efter beräknad sista frostnatten. Blommar året efter sådd. Den är härdig i stora delar av landet om man hittar dess rätta odlingsplats.

 

'Husker Red' är en läcker perenn med sina mörkt vinröda stjälkar, vinröda blad som skiftar i grönt och skira vitrosa blommor som liknar små fingerborgar. Det är en tidig växt som imponerar med att blomma snabbt och länge. Även en härlig röd färgklick om hösten, efter blomning. Gör sig bra som snittblomma. Den kommer ursprungligen från Östra Nordamerika och trivs bäst i mullrik, fuktig jord, men den ska vara ytterst väldränerad, för då är det lätt att få den att trivas. De flesta andra arter av penstemon, vill stå i väldigt torr och grusig jord, nästan utan vatten.

 

FJÄRILSBUSKE, Buddleia davidii 

Såråd:  Så inomhus åtminstone 8 veckor innan sista frostnatten. Lägg märke till att dessa frön är mycket små och de är formade som en liten oval i centrum av en ljusbrun vinge som ser ut som en brun stoftliknande pyttetagg. När fröna gror poppar de upp som en fin grön matta. Gror på 2-3 veckor. Så ytligt på väldränerad såjord. Inte djupare än 1,5 mm. Håll 19-21°C. Sätt sådden i ett miniväxthus eller en plastpåse.

Om de inte gror på denna tid, kan de behöva kylas under fyra veckor. Ta sedan fram sådden i värme igen och då bör de gro.

Skola om en och en i 7,5 cm kruka och plantera ut när de blivit tillräckligt stora och efter avhärdning. De brukar blomma redan året efter frösådd. Den fryser oftast ner under vintern, men den kommer tillbaka med nya skott om våren. Den blommar på årsskotten. Växer bäst i solen och i näringsrik god, väldränerad jord, men tolererar de flesta jordar och lägen. Kom ihåg att de är normalt sena med att få sina löv om våren, så att du inte tror att den har dött.

 

FLÄCKIG FLUGTRUMPET, Sarracenia Leucophylla

Såråd: Fröna behöver flera veckors stratifiering med lätt frost för att börja gro. Om du sår när vädret blivit varmare, så går det att använda sig av sådd i kylskåpet.  Så fröna ytligt, de behöver inte täckas med jord. Var noga med att sterilisera såjorden, för de angrips lätt av svampsjukdomar under groningstiden. Eller använd ett kopparmedel mot svamp. Håll sådden mycket fuktig och täck den med plast. Jag har inte kunnat hitta någon optimal groningstemperatur, men då fröna ej ska täckas, bör de stå ljust och i vanlig rumstemperatur, efter stratifieringen.

Som färdiga plantor ska de stå i krukor placerade i ett ständigt vattenfyllt fat. Kranvatten kan innehålla för mycket kalk, så det bästa är att samla regnvatten.

Jorden ska bestå av:

1)      En del torv och en del perlit, eller

2)      En del torv och en del sand, eller

3)      Två delar torv, en del perlit och en del sand

Flugtrumpeten trivs bra i ett klimat med varma somrar och kyliga vintrar och de behöver en kallperiod för att vila under en vinterperiod på 3-4 månader. Får dom inte denna period växer de inte bra.

Vill stå med mestadels sol och färgvariationerna i dem blir finare ju starkare ljus de får.

En fantastiskt  flugtrumpet, som ursprungligt förekommer växande i myrmark och i fuktiga tallskogar i sydöstra USA. Den har införts till Europa och kan även hittas växande lokalt på några ställen i Sverige. Flugtrumpet är en flerårig, insektsätande ört med strutformade blad, som fungerar som fällor för små insekter. Strutarna blir ca tre dm långa och är försedda med ett litet lock. Insekten ramlar ner i struten i en vätska med enzymer. Denna vätska löser upp insekten för att på så sätt bilda näring åt växten. Dessa dekorativa blad blir gröna med vita toppar med ådror i grönt och rött, som kan variera i utseende. Alla är mycket dekorativa i vilket fall som helst. Flugtrumpeten blommar i juni till juli och blomman är omkring 5 cm i diameter och mörkröd. Blomställningen kan bli en halv meter hög.

 

FRÖFÄNKÅL, Foeniculum vulgare

Såråd: Så I sålådor tidig vår och tack med 5 mm såjord. Ställ sådden i en kallbänk utomhus. Behöver inte värme för att gro. Omplantera i 7,5 cm kruka. Plantera ut i god väldränerad lätt jord.

Information om växten: Detta är en stjälkgrönsak och inte den som bildar en rotklump som vi kan hitta i grönsaksdisken. Bladen påminner om dill i jätteformat och de färska bladen smakar lite söt lakrits, precis som fröna. Om sommaren är tillräckligt varm, så bildar växten frön. Dessa frön anses vara bra för matsmältningen och på indiska restauranger serveras ofta kanderade fänkålsfrön efter måltiden. Används också i curry. Fröna används som smaksättning i matbröd, fiskrätter och som brännvinskrydda. Te på fänkålsfrön används vid förstoppning och mot halsbränna. Fröna lufttorkas. Bäst är att skörda just innan de är helt mogna.

Fänkål är en uråldrig växt odlad i årtusenden. I äldre tider ansåg man att fänkål skärpte synen. Grekerna använde den som avmagringsmedel. Shakespeare hävdar i Hamlet att fänkål är ett sanninsorakel. Man kan inte låta bli att förundras över en så mångsidig växt.

FÖRGÄTMIGEJ, Myosotis sylvatica   

Familj Borainaceae   Tvårig

Såråd: Utomhus under våren eller sensommar-höst. Så direkt i jorden, 0,5 cm djupt, där du vill att de ska växa. Om jorden är torr, så vattna igenom den väl innan du sår. Så i rader med 15 cm mellanrum och täck med en flisduk för att hålla sådden fuktig tills den grott. Gallra och omplantera. Slutligen ska plantorna stå med 15 cm mellanrum.

Inomhus sår du glest i sålåda eller kruka och täcker fröet tunt. När de grott och blivit hanteringsbara, kan de planteras ut direkt på växtplatsen. Glöm ej att avhärda först.

Det finns flera arter och sorter i släktet hos denna populära lilla blomma. Vanligast har den blå rosa eller vita blommor. Den är låg med ett rundat, kompakt växtsätt. Mycket lättodlad och trivs i både soliga och skuggiga lägen, särskilt där jorden är lite fuktig, men är anpassningsbar. Förökar sig lätt genom självsådd och vill du ha dom kvar, så rensa inte bort småplantorna om hösten. Om våren kan vi köpa fördrivna hybrider som kan planteras i ihop med t ex tulpaner eller andra vårblommor i vackra kompositioner. Något att längta efter! 

De frön jag säljer heter 'Rolled Gold' och är en fröäkta förgätmigej med guldgula blad och blå blommor. Den hittades som en avvikande planta bland alla de mer vanligt gröna.