HUR DU SÅR DINA FRÖN                                                                                  Huvudsida

 

 

A

B

C

AKLEJA, Aquilegia

Såråd: Så från februari –juni och september-oktober.

Så fröna på ytan av en fuktig såjord i krukor eller sålådor. Täck fröna lätt med såjord/vermeculite. Täck sådden med plast och låt den stå kallt i 3 veckor, antingen utomhus eller i kylskåpet. Ta fram lådan och håll dem i 18-22°C. Fröna behöver ljus för att gro. Håll sådden fuktig men inte blöt. Ställ krukan eller sålådan i vatten tills de dragit åt sig fukt när du behöver vattna. Undvik att vattna ovanifrån. Sår du på hösten bör plantorna övervintras i en kallbänk och planteras ut följande vår.

 Odlingsråd: När de har fått sina första blad, så planteras de ut individuellt i 7,5 cm krukor. Avhärda gradvis i 10-15 dagar innan du slutligen planterar ut dom, efter sista frosten. Bäst trivs de i vanlig god lite fuktig men väldränerad trädgårdsjord i soligt läge. I god jord behöver inte aklejor någon gödning. De behöver i regel inget stöd, men en övergödd planta välter ofta omkull.

När aklejor blir öppet pollinerade så brukar de korsa sig med varandra. Har man många olika kan man få fram helt nya sorter, antingen genom självsådd, eller att man tar vara på fröna. När det gäller aklejor så ser man direkt de grott, vilken bladfärg de kommer att få och kan ta vara på de man tycker är vackrast. Är man mycket rädd om sina plantor så ska man inte låta dem gå i frö, för det förkortar deras livscykel. Det är också bra att skära bort bladen efter blomningen, för då kommer de snart tillbaka fräscha och fina, vilket är extra viktigt om man odlar sorter för deras vackra bladverk. Vill du dela plantan så gör det tidigt på våren. Efter delningen så mulcha med välbrunnen gödsel eller kompost runt plantan. Det kan ta en tid innan de etablerar sig igen, för de tycker inte om när rotsystemet blir stört. Tänk på att växtsaften kan orsaka klåda vid hudkontakt. Använd handskar.

ALUNROT, Heuchera

Såråd: Så antingen i slutet av sommaren-början på hösten eller senvinter-tidig vår.

Så i en väldränerad såjord och ställ sedan sådden i en temperatur av 18-22°C. Vattna aldrig ovanifrån, då fröna är mycket små och lätt skadas  av det. Håll såjorden fuktig men inte blöt hela tiden. De behöver ljus för att gro, men inte  direkt solsken. Fröna kan gro lite oregelbundet. Det kan ta från 10 dagar upp till 60 dagar. När plantorna är stora nog att hantera, så är det dags för omplantering. Antingen individuellt i en kruka eller flera i en låda. Plantera ut dem under försommaren i en väldränerad jord. Avhärda först under 10-15 dagar.

 Eftersom fröerna är öppet pollinerade, så kan det skilja lite i utseendet mellan de frösådda plantorna, trots att det är samma sort. Detta är normalt och du avgör ju själv vilka du vill bevara och odla vidare på   

ALSTRÖMERIA, Alstroemeria

Såråd: Så mellan maj-juni. Den gror väldigt oregelbundet och det kan ta från 30 dagar till mer än ett år. De behöver kyla för att gro och det lättaste är tvättlappsmetoden. Se särskild beskrivning av denna metod i listan över sårådstips. Annars  lägger du fröna 3-5 mm djupt i en sålåda med god såjord. Först låter du fröna stå inomhus några dagar, sedan flyttar du ut dem så de står svalt och låter dem gro när det blir tillräckligt varmt i luften..

Det tar lite tid från frö till mogen planta. Räkna med att de blommar först nästa sommar. Alströmerian vissnar ner efter blomningen. Det är naturligt att den gör så. Räkna inte med att den klarar vintern om den odlas i jord. Säkrast är att odla den i kruka och ta in över vintern. Växtsaften kan orsaka eksem.

AMERICAN BEAUTYBERRY, Callicarpa americana L.

Såråd: Så utomhus under vinter-vår eller inomhus när som helst.

Om du sår  i kallbänk eller på annat skyddat ställe, så gror fröna när det blir varmt. Sår du inomhus så stratifiera först fröna i kylskåp under några veckor. Använd gärna Tvättlappsmetoden. Vilket betyder att du ska så mellan blöta papper och sen lägga det i en tät plastpåse. När fröna börjar gro, så ta ut dem och plantera  på vanligt vis i god fuktig krukjord. Fröna är ljusgroende, så täck dem bara med ett tunt lager jord. Omplantera efterhand de växer till sig.

Här är ett inlägg från en amerikansk trädgårdsblogg angående växtförmågan: ”I know they germinate all over the darn place outside 'cause I'm always having to weed out seedlings.”

Föredrar att växa på fuktiga jordar, där den kan den bli uppemot 2,7 m hög och lika bred. Tyvärr klarar den inte mer än -8 grader, så bäst är att odla den i kruka och förvara inne under vintern.

ANISISOP, Agastache

Såråd: Så april-maj. Så sparsamt och jämnt i en kruka eller sålåda med såjord. Vattna igenom jorden och låt den stå en stund för att överskottsvattnet ska rinna av. Täck tunt med såjord/vermeculite. Fröet bör täckas med ett lager som motsvarar dubbla fröets storlek. Håll sådden fuktig och ställ den på ett skyddat ställe. Optimal groningstemperatur är 13°C.

Trots att fröna är små, blir det snabbt en blommande planta .Trivs bäst i sol-halvskugga i väldränerad jord. Står den i för fuktig och kall jord, så får den svårt att övervintra, men brukar i gengäld självså sig rikligt. Småplantorna är lätta att flytta. 

Användning: På grund av de mycket aromatiska bladen kan agastache användas som en nyttoväxt. Torka och brygg ett gott te, eller varför inte strimla några unga färska blad i salladen? Eller använd bladen i en dressing. Jag har också läst att den kraftiga anisdoften förvillar skadedjur, så att de inte känner igen sallat och kålväxter om de odlas nära varandra. En fiberduk är inte vacker, men ofta nödvändig. På det här viset kan man pröva att få en mer estetisk odling.

 

 

 

 

BANAN,  Musa

Nedanstående såråd passar de flesta sorters bananer med ett undantag. GULDBANAN - GULDLOTUS, Musella lasiocarpa. Dessa frön måste först stratifieras (5°C), men de gror sedan lätt, vanligtvis inom 6-8 veckor. Guldbanan är en nära släkting till banan, men ej en äkta sådan.

Så fröna så fort du fått dem. Om du inte kan så på en gång, så förvara fröna i sin förpackning på en sval, mörk och torr plats.

Blötlägg fröna i 2 –3 dagar i vatten som du först kokat och sedan låtit svalna. Hoppa inte över blötläggningen, för den behövs för att väcka fröet.

Såråd:. Fyll krukor eller lådor med perlite, vermeculite eller såjord. Koka upp vatten och häll det över sålådan, tills det är genomfuktat. Kokningen är för att undvika svamp som skadar fröna. Så fröna 2.5 cm djupt. Placera dem i ett minidrivhus, ställ sådden varmt och ljust, men ej i direkt solsken. Gärna med undervärme. Temperaturen ska ligga på 20-25°C.

Titta till fröerna varje dag. Dels för att kolla om de grott och dels för att försäkra dig om att det inte blivit mögelangrepp. Ta i så fall upp fröna igen och tvätta dem i varmt vatten. Så om dem på nytt i frisk jord. Se till att du håller sådden fuktig, men ej blöt. Man måste ha tålamod när man odlar bananplantor från frö. De gror oregelbundet och det kan ta från en till tolv månader. Ge inte upp för snart! Efter groning, växer de desto fortare.

Odlingsråd: Så fort de är tillräckligt stora, så planteras de om en och en i 7,5 cm kruka. Var försiktig så inte rotsystemet skadas. Jorden ska vara näringsrik och väldränerad. Blanda t ex in små lecakulor i vanlig blomjord.  Ställ krukorna på en plats med bra ljus. Vattna igenom jorden och vattna sedan med 1-3 dagars mellanrum, men dränk dem inte. Kom ihåg! Fuktig jord, inte blöt och inte torr.

Placering: Man måste välja en plats som är skyddad från vind och kyla. Helst i syd-sydostligt läge. Om du tänker odla direkt i en rabatt, så växer den i de flesta jordar, men för att trivas, så ska jorden vara bördig och väldränerad. För att veta om jorden är tillräckligt väldränerad, så kan du gräva ett hål som är ungefär 60 cm djupt. Fyll det med vatten. Sjunker vattnet bort på två timmar, så är det tillräckligt väldränerat.

 Kultivering: Eftersom bananen växer så fort, när den väl grott, så behöver den mycket näring. Ge den allsidig näring en gång i månaden under den varma årstiden. Strö ut gödningen runt om plantan i en cirkel från stammen till drygt en meter utanför. Odlad i kruka går det åt ungefär hälften av den mängd som du ger en utomhusodlad.

Övervintring: Ta in krukodlade plantor på hösten och förvara dom svalt och ljust. Vill du försöka övervintra en utomhusodlad bananplanta, så måste du skydda den. Vira in hela plantan i flisduk eller annat material. Det finns många sorters bananer och några av dom är härdigare än andra. Annars kan man också gräva upp rotstocken och förvara den mörkt och torrt inomhus tills det blir vår igen. Bladverket går att skära tillbaka till 15-20 cm. Detta är bästa sättet för det mesta. Bladen skadas vid en temperatur av 0°, men plantan växer ut från rötterna igen.

BALLONGBLOMMA, Nicandra physalodes

Såråd: Så på våren direkt i jorden eller i krukor eller sålådor inomhus. Håll sådden fuktig och i 20 graders värme, i bra ljus. De som sås inomhus skolas om individuellt i 7,5 cm krukor. Plantera slutligen i väldränerad jord i öppet läge. Sortera bort de som ev. ej blir variegerade.

Växten tillhör släktet potatisväxter och innehåller därför alkaloiden solanin. Solanin kan orsaka magbesvär vid förtäring. Det är särskilt de gröna delarna och bären som är giftiga, men de smakar väldigt illa, så det är knappast någon risk för större förtäring.

BALLON VINE, Cardospermium halicacabum  

Såråd: Så inomhus 6-8 veckor innan sista beräknad frostnatt. Eller så utomhus om våren. Lägg fröna i blöt några timmar i ljummet vatten. Så direkt en och en i en kruka med  såjord. Fyll gärna nästan hela krukan med god blomjord och sen bara ett litet lager såjord, där fröet ska börja gro och få sina rötter. På det viset behöver du inte omplantera så ofta. Trivs i solen.

En snabbväxande, lättodlad klängväxt, med ursprung i tropiska och subtropiska Amerika. Där är den perenn, men här får den odlas som ettårig. Det vackra bladverket och de små vita blommorna som sedan följs av gröna tårformade frökapslar, gör den till en riktig dekorativ växt. Kapslarna är gröna ett par veckor och mognar sedan och blir beigegula  Varje frökapsel innehåller 3-4 svarta frö, som är markerade med ett vitt hjärta och därför kallas den på engelska för ”LOVE IN A PUFF” eller HEARTSEED.

BALSAM, Impatiens balsamina

Såråd: Så fröna på våren ungefär 4 veckor innan sista beräknad frostnatt, om du ska ha dom utomhus senare. Annars kan de sås året om. Fyll krukor eller sålådor med såjord och vattna igenom den väl. Så fröna glest och täck med 0,5 cm såjord. Håll sådden fuktig och i en temperatur om 20°C tills fröna grott. Det brukar ta 9-14 dagar. Omplantera en och en i krukor om 7.5 cm med näringsrik blomjord och sänk temperaturen till omkring 15°C. Behöver mycket vatten och näring för att trivas. Odla i krukor inomhus eller utomhus. Toppa gärna, så blir de buskigare i formen. Gillar inte kyligt väder och kallt regn. Kan tas in på vintern, där de fortsätter att blomma länge.

BLOMMAN FÖR DAGEN, Ipomea

Såråd: Blötlägg fröna i vatten. Lämpligast över natten, så är de färdiga att så på morgonen.

Fyll krukor med ¾ dels god blomjord och överst använder du vanlig såjord. Så dem en och en i små krukor 1cm djupt. Man kan så flera i en sålåda, men de gillar inte att bli omplanterade och på detta vis, får du en bättre start. Håll sådden vid en temperatur runt 21-29°C. De brukar gro på 14-21 dagar.

Eller så direkt där de ska växa utomhus. Behöver stå varmt och skyddat, annars växer de dåligt.

BORSTNEJLIKA, Dianthus barbartus     

Såråd: Så utomhus under maj-juni i en ogräsfri och väl förberedd fuktig jord. Så glest och 1cm djupt i rader som har 15cm mellanrum. Låt inte sådden torka ut. Täck gärna med flisduk, så torkar de ej ut så lätt och skyddas mot kyla. När plantorna är stora nog att hantera, så omplantera dem i rader med 15cm mellan plantorna och med 30cm mellan raderna. I slutet augusti kan du plantera ut dem i rabatten och då behöver varje planta 30cm att växa på. Härdig perenn- bienn

Man kan också så inomhus sent i april-maj i god, fuktig såjord. Täck fröna med ett mycket tunt lager av såjord. De brukar gro på 7-14 dagar vid en temperatur av 18-20C. När de är stora nog att hantera, så skola ut dem i lådor eller krukor. Ställ dom svalt och i gott ljus. Avhärda innan sista frost och plantera ut enligt de som är sådda utomhus. De brukar då blomma tidig sommar, redan första året.

De fröer jag säljer är till 'Sooty', som skiljer sig från andra borstnejlikor genom att den  får mycket stora 2cm, doftande, mörk chokladfärgade blommor och röda stjälkar med gröna blad som mognar till mahognyfärgat. Blir ca 30-40 cm hög. Jättefin snittblomma och passar både i kruka och rabatt. Trivs i vanlig trädgårdsjord och soligt läge.

BASILIKA, Ocimum basilicum

Såråd: Det tar 60 dagar från sådd till färdig planta. Grotiden är 7-21 dagar.

Sås bäst inomhus tidigt om våren, då basilika är en värmekrävande växt. Använd krukor eller lådor med såjord. Så fröna 1,5-3 mm djupt. Täck sådden med plast och håll fuktigt tills de grott. Omskola efterhand som de växer. Under sommaren kan de växa utomhus, men endast på ett varmt och skyddat ställe.Jorden ska vara fuktig, näringsrik och väldränerad, vilket de flesta andra kryddörter inte behöver. Den trivs inte I för stark sol, för torkar den ut, så kan det bli så, att den aldrig repar sig igen. Nyp av bladen ofta, så blir plantan buskig och ger mer blad. Om man vill pröva samodling, för att undvika skadedjur, så ska basilica vara bra att odla ihop med tomater och paprika. Man kan lätt föröka sin favoritbasilika genom att sticklingar från sin frösådd. Nyp av en kvist och sätt den I vatten tills det bildas rötter. Plantera sedan I en kruka, på vanligt vis. Ofta är det bäst med flera sticklingar I en kruka.

Basilika blir i regel ca 35 cm hög. Den har stora, lite kupade, ganska blanka blad. De får små blommor, som man helst bör nypa bort.  Är egentligen flerårig men odlas oftast som ettåring hos oss. Den är nog en av våra mest populära kryddörter och varje år kommer det fram nya sorter att prova i matlagningen. De kan ha olika storlek på bladen, som också kan vara gröna eller röda, och finns också i många olika smaker, som kanel, citron och anis. Bladen används helst färska och bör tillsättas sist av allt i en maträtt. Det finns många goda recept och användningssätt att hitta på nätet, för denna allsidiga krydda.

'Dark Opal'

Stora, glänsande, mörkt purpurfärgade-bronsbruna blad gör denna ört mycket ornamental och också smakrik. Utmärkt kontrast till grön basilika, fin som garnering och smaksättning I sallader eller basilikavinäger. Jättegod ihop med tomater. Även vacker i rabatten tillsammans med guldgula blad och blommor.

 

BLÅKLOCKOR Campanula

Gemensamt såråd: Så i mars-april i sålådor med väldränerad fuktig såjord. Så de små fröerna så glest du kan och täck ej. De ska inte ha för mycket värme, när de gror. Omkring 15-18° är lagom och de behöver ljus för att gro. Utomhus ställer man sådden på ett ljust och skyddat ställe. Det tar 2-3 veckor för dem att gro. Omskola i 7,5 cm kruka och plantera ut när de vuxit till sig, vilket kan ta lite tid, då de växer långsamt i början. Avhärda 10-15 dagar om du sått inomhus. Sår man mycket tidigt kan de hinna blomma lite samma år, annars blommar de till nästa år.

HÄSSLEKLOCKA, Campanula latifolia 'Brantwood'

Det svenska namnet kommer av att den ofta växer bland hassel, eller hässlen som det kallades förr. Det läste jag i "Den virtuella floran" där man också får veta att de späda skotten går att äta i sallader och att rötterna kan stuvas. Vet inte om det är så gott och kanske är det synd att äta upp en så vacker växt. 'Brantwood', som blir en meter hög och som får stora blålila klockformade blommor, gör sig nog mycket bättre i rabatter och som snittblomma.

MJÖLKKLOCKA, Campanula lactiflora ’Prichard´s Variety’                                          

 

Detta är en perenn som jag personligen tycker gör sig jättebra i alla sorts rabatter. Den kan också behöva få stöd av andra lägre perenner, för stjälkarna lägger sig ofta ner, de blir höga, 1-1,5 meter och veka. Man kan ju också binda upp den. 'Prichard´s Variety' får stora skyar av himmelsblå blommor och blir fin i buketter också. Kommer då att blomma långt in på hösten. Mjölkklockan finns i både blått, vitt och rosa och eftersom dessa frö är öppet pollinerade kan det hända att en del får någon av dessa färger. Spara dom, för alla är lika fina. De vill ha väldränerat men fuktigt och trivs i näringsrika kalkjordar i ett soligt läge, som de flesta blåklockor. Det verkar inte som rådjuren gillar den och det är ju en bonus.

BLÅKLINT Centaurea cyanus     

Såråd: Så utomhus direkt där de ska vara under våren. Trivs i något sur eller neutral jord. De gror vid en temperatur av 15-20C och det brukar ta mellan 7-14 dagar. Man kan också så dem på sensommaren, för att få tidigare blomning. Gallra så de får ca 20 cm mellanrum. Då utvecklas de bäst. Där blåklinten trivs sår den sig själv, men den behöver uppluckrad jord för att kunna gro. I näringsrik jord blir den välförgrenad och rikt blommande. 1-årig, sorter  kan bli mellan 20-80 cm

Den är väldigt lättsådd. Tycker om att stå i solen och är en fin snittblomma. Blommar juni-september. Kronbladen är ätbara och kan användas i te eller sallader, eller som dekoration på en tårta. De var förut vanliga som färgmedel. Om man vill torka dem bör det göras i mörker och snabbt, annars tappar de sin färg.

Blåklint är både en gammal trädgårdsväxt och en följeslagare till det tidigaste jordbruket, där den växte i sädesfälten. Numera får man oftast köpa odlad blåklint  till sin midsommarkrans, för bland säden är den nästan utrotad.

Blommorna pollineras av humlor, bin och fjärilar. En bra växt för biodlare. Blåklintens nektar har mycket hög sockerhalt. Blommorna sluts till natten och vid regn.

Blåklintsvatten används för behandling av hudåkommor och kosmetisk. Framställs genom ångdestillering av torkade blommor. 60 g torkade blommor ger 1 liter blåklintsvatten. Detta vatten anses vara bra mot ögonirritationer (rödsprängda ögon), allmänt "trötta ögon", ringar under ögonen och andra blåmärken och småsår i huden.

BROKBLADIG SKUGGVIOL                             Viola selkirkii variegated    HP   5-8cm

Såråd: Så när som helst under året. Gör iordning en kruka såjord och täck tunt med såjord/ grus/vermeculite. Ställ sådden ljust i ungefär 15-18 grader inne eller utomhus. Omskola när plantan är hanteringsbar i 8cm kruka. Plantera slutligen ut den i väl förberedd jord på ett svalt och skuggigt ställe.

Skuggviol är en flerårig ört med kort jordstam utan utlöpare. Den blommar i maj-juni med blommor som sitter på skaft som utgår direkt från jordstammen. Små självbefruktande blommor, som inte öppnar sig förekommer ofta tillsammans med de vanliga blommorna. Skuggviol kännetecknas av de ljusa blommorna och bladens hjärtlika form med smal, djup inskärning vid basen.

 

BÄRNSTENSVIPPA, Talinum ’Kingswood Gold'  

Såråd: Så sparsamt och jämnt i krukor eller i en sålåda som du fyllt med såjord. Vattna igenom jorden och låt sen överskottsvattnet rinna av innan du sår. Täck tunt med såjord/sand/vermeculite. Ställ sådden i 20 graders värme eller på ett varmt och ljust ställe utomhus. Täck med plast och håll den fuktig, men ej blöt. Skola ut individuellt i 7,5 cm krukor.

Passar mycket bra i sommarkrukor eller så planteras de ut i god, väldränerad jord. De tål inte vattensjuk jord. Är en succulent växt. Vill du bevara dom över vintern, måste de förvaras svalt och ljust inomhus. Är egentligen perenner i varmare klimat.

 

 

 

CIKORIA Variegated

Såråd: Kan förodlas för tidigare skörd.  Då sår du inomhus under febr-april. Strö ut fröna glest på ytan av en god såjord. Vill du ha bladsallat, sår du istället fröna tätt och det kan man göra året runt, om man ger dem extrabelysning.

Utomhus sår du från maj till augusti. Täck fröna med 1,5 cm jord. När de grott gallrar du först till 10 cm mellan plantorna och när de växt till sig, kan de stå med 25 cm mellanrum. Radavstånd 30 cm. Vill du ha bladsallat så låt en del stå kvar utan att gallra.

För att hålla kvar fuktigheten i jorden, så täck gärna med gräsklipp eller liknande. Det ger också bra gödning. Det ska vara minst 10 cm, annars får du lätt in ogräs ihop med gräsklippet.

Först växer de som lösa huvuden, men när temperaturen blir lägre på senhösten, så sluter sig de yttre bladen och formar fastare huvuden. Nu syns också den fina brokbladiga färgen alltmer.

Cikoria är besk till smaken och vill du ha den mildare, kan du först koka den. Koka upp saltat vatten och lägg ner rentvättade, skurna blad i det. Ta upp dem när de är mjuka och krama ur bladen innan du använder dem, kanske tillsammans med andra kokta grönsaker.

Denna sort är vackert brokbladig med röda stänk på ljust gröna blad. Den blir ju som finast när kylan kommer, så varför inte spara några huvuden och odla i höstkrukan. Borde bli fina ihop med  rödbrunt Carex gräs, eller en mörkbladig Heuchera.

Cikoria är en riktig gourmetgrönsak. Den älskas av italienare, men här kanske vi inte uppskattar den efter förtjänst ännu.

CROWN FLOWER, Calotropis gigantean

Såråd: Så inomhus när som helst. Gör iordning en sålåda med god, fuktig såjord. Så fröna och täck med såjord till 2 ggr deras storlek. Ställ sådden varmt och håll den fuktig, men ej blöt. Omplantera efterhand och ge den svag gödning under tiden.

Det står om plantan att den är mycket härdig ,(så man kan ju pröva sig fram )trivs  i solen, vill ej stå för fuktigt och att den inte har så stora krav med skötseln. Jag hittar inget svenskt namn på den, men annars är det en mycket välkänd växt i sina ursprungsländer som är Indien, Iran, Kina och Tibet. Och en populär landskapsväxt på Hawaii. Den vita saften används mycket som medicin, t ex för att ta bort taggar under skinnet med. Den har många olika namn och följande är några av dem jag hittat: Dok rak (Thai: flower of love), Flower of crown, Crown Flower, Giant Calotrope, Giant Milkweed, Swallow-wort.

Detta är frön till en stor buske som kan bli 4 m hög, där den är härdig. Plantan har ovala, ljust gröna blad och bryter man stjälkarna sipprar det fram vit latexmjök. Den får stora klungor av vaxartade blommor som kan vara antingen ljuslila eller vita. Dessa frön ger vita blommar. Av de hållbara blommorna gör man många olika blomsterarrangemang. Kanske har du fått en ’lei’ som välkomstgåva, om du är lycklig nog att ha besökt Hawaii. Tänk att kunna göra sin egen? Om det är möjligt vet jag inte, men det är ju alltid spännande att pröva.