KLÄTTERVÄXTER                                                                                                                   Huvudsida

   

PIPRANKA, Aristolochia pearcei                                                             Familj Aristolochiaaceae              Ej härdig hos oss

Från de tempererade skogarna i södra Chile, kommer den här fascinerande klättraren. Den är perfekt för uterum eller en skyddad plats i trädgården, över sommaren. Ovanliga marmor-mönstrade, hästskoformade blad. Stora, gulgröna saxofonliknande blommor. Ny i odling.  

                                       

 
   

PASSIONSBLOMMA, Passiflora foetida 

 

Kallas för både Love-in-Mist och för Stinking Passion Flower. Stinkande för att bladen när de krossas, utsöndrar en obehaglig doft. Annars kan man inte annat än tycka att det är en älsklig växt med sina vackra blommor och sina ätbara frukter. Blommorna är vita-krämfärgade och 5-6 cm i diameter. Frukterna är runda, 2-3 cm och gul-orange till färgen när de mognar och har massvis med svarta fröer inbäddade i fruktköttet. Dessa frön älskas av fåglar och det är så den sprids där den växer naturligt. Den växer inte slingrande utan krypande och stänglarna är täckta med små stickiga gula hår, som hjälper den att få fäste. Odlas här som krukväxt inne och ute under sommaren.

 
   

BALLON VINE, Cardospermium halicacabum   Odlas som ettårig    Familj Sapindaceae

En snabbväxande, lättodlad klängväxt, som från början kommer från Tropiska och subtropiska  America. Där är den perenn, men här får den odlas som ettårig. Det vackra bladverket och de små vita blommorna som sedan följs av gröna tårformade frökapslar, gör den till en riktig dekorativ växt. Kapslarna är gröna ett par veckor och mognar sedan och blir beigegula  Varje frökapsel innehåller 3-4 svarta frö, som är markerade med ett vitt hjärta och därför kallas den på engelska för ”LOVE IN A PUFF” eller HEARTSEED.

 
 

HIMMELSÄRT, Clitoria ternata     mix

Familj: Fabaceae-Papilionideae  

Mörkblå, himmelsblå eller vita med blå strimmor och alla med ett ljust gult centrum. Blommorna blir 5 cm i storlek. Detta är en lian från tropiskt klimat, som växer snabbt från frö till blomma. Trivs med att växa som krukväxt inne eller utomhus på sommaren. Borde bli extra vacker i en hängande ampel. I Thailand, används extrakt av blommorna på flera sätt, t ex som örtschampo. Clitoria betyder fjäril och den är döpt till det eftersom fjärilar tycks älska den.

 
 
     

BLOMMAN FÖR DAGEN, Ipomea purpurea 'Grandpa Otts'

En favorit bland äldre sorter. Får många djupt violetta blommor med purpurfärgad stjärna. Blommar oavbrutet tills frosten kommer. Växer snabbt och är lätt att så. Perfekt för staket, på båge, spaljé och i krukor. Kan växa upptill 3 m i höjd.