Huvudsida

 

 

BUSKROS, Rosa davidii ’Father David´s Rose                                  En fin buske med svagt doftande, enkla rosa blommor. Höjd 3 m. Blommar lite senare än de flesta andra buskrosor.Efter blomningen pryds busken av sina nypon. Användbar till häckar och i blandade buskage. En gammeldags, naturväxande buskros och ursprunget till många moderna rosor. Den har utvecklats under specifika klimatvillkor och det gör att den är härdig och sjukdomsresistant. Fröna kommer från Kanada, så de borde också trivas här i Sverige. Den är lättodlad och behöver inte så mycket omsorg. Kan användas både i blandat buskage och i den lite "vilda" trädgården.

 

BUSKROS, Rosa hugonis, 'Father Hugo's Rose'

Blommar tidigt om våren och blir då översållad med hundratals fem cm stora blommor i en bedårande ton av dämpat gult. Bladen blir på hösten vackert mörkröda. En gammeldags, naturväxande buskros och ursprunget till många moderna rosor. Den har utvecklats under specifika klimatvillkor och det gör att den är härdig och sjukdomsresistant. Fröna kommer från Kanada, så de borde också trivas här i Sverige. Den är lättodlad och behöver inte så mycket omsorg. Kan användas både i blandat buskage och i den lite "vilda" trädgården.                                                                                                       

 
   

Vresros, Rosa rugosa rubra                                                               En mycket härdig ros, med ursprung i Japan och östra Sibirien. Växer kraftigt. Underbara 10 cm stora doftande rosa blommor mellan juni-september. Återblommar. Får stora orangeröda nypon, som går att använda till soppa, sylt eller kanske till hemgjort vin. De trivs i sandig och näringsfattig jord. En gammeldags, naturväxande buskros och ursprunget till många moderna rosor. Den har utvecklats under specifika klimatvillkor och det gör att den är härdig och sjukdomsresistant. Fröna kommer från Kanada, så de borde också trivas här i Sverige. Den är lättodlad och behöver inte så mycket omsorg. Kan användas både i blandat buskage och i den lite "vilda" trädgården.

 

VRESROS, Rosa rugosa alba                                                           En mycket härdig ros, med ursprung i Japan och östra Sibirien. Växer kraftigt. Underbara 10 cm stora      doftande vita blommor mellan juni-september. Återblommar. Får stora orangeröda nypon, som går att använda till soppa, sylt eller kanske till hemgjort vin. De trivs i sandig och näringsfattig jord. En gammeldags, naturväxande buskros och ursprunget till många moderna rosor. Den har utvecklats under specifika klimatvillkor och det gör att den är härdig och sjukdomsresistant. Fröna kommer från Kanada, så de borde också trivas här i Sverige. Den är lättodlad och behöver inte så mycket omsorg. Kan användas både i blandat buskage och i den lite "vilda" trädgården.

   

FJÄRILSBUSKE, Buddleia davidii   mix                                        Denna buske kommer ursprungligen från Kina. Under sommar till höst blommar den med stora doftande, plymlika blommor som reser sig över bladverket. Det blir en härlig uppvisning i rosa, vitt eller blå toner. Namnet passar verkligen för den drar till sig fjärilar, bin och humlor i mängder, som vill festa på den söta nektarn. 

AMERICAN BEAUTYBERRY, Callicarpa americana L. vita bär     Buskar som blommar på våren med långa hängen, men är vackrast på hösten när de vackra, glänsande vita bären mognar. Då skiftar också bladen färg och de blir guldgröna. Föredrar att växa på fuktiga jordar, där den kan den bli uppemot 2,7 m hög och lika bred. Tyvärr klarar den inte mer än -8 grader, så bäst är att odla den i kruka och förvara inne under vintern.

     

PRIDE OF BARBADOS, Caesalpinia pulcherrima                            En tropisk perenn buske, som kan få en höjd av 1,2 till 1,8 m i sin rätta omgivning. Här får man nöja sig med att odla den i krukor utomhus och sedan förvara den inomhus under vintern. Den trivs i solen, men klarar också av halvskuggigt läge. Både fröna och hela plantan är giftig vid förtäring. Blomfärgen är röd/klargul. Fäller sina blad om hösten