Huvudsida

 

        

 

KVANNE, Angelica 'Corinne Tremain'                                                      Familj Apiaceae           Härdig två-flerårig          100 cm                                 Här hittar du en uppseendeväckande  Angelica archangelica. Den har paraplyer av vita blommor som sträcker sig upp ur den stora bladmassan. Bladen är flikiga och prickigt ljusgröna-mjölkfärgade.            

 

FINGERBORGSBLOMMA, Digitalis 'Flashing Spires'                             Familj Scrophulariaceae        Härdig två-flerårig        60- 90 cm            Första året bildar digitalis endast en bladrosett. Andra året blommar den. Digitalis är vackra och lätta att odla, om man bara ser till att de får vatten vid torka. De ser fantastiska ut i bakgrunden av en rabatt eller i ett ”woodland”. De är utmärkta snittblommor och är också väldigt attraktiva för bin och humlor.                                          

 

 

 

KLINTTISTEL, Galactites tomentosa                                                       Familj Compositae/Asteraceae   Ett-till tvåårig      50 cm                            En mycket vacker och attraktiv växt för rabatter med sina vita stänglar och brokbladiga, mjuka tistelblad. På sommaren får den klasar med riktigt söta rosalila blommor som är utmärkta snittblommor. Även utan blommor är själva bladrosetten väldigt sevärd. Växer fort från frö.  

 

AKLEJA, Aqulegia 'Woodside Blue'                                                           Familj Ranunculaceae        Härdig perenn        50 cm                                      Fantastiska fläckiga, spräckliga blad med djupaste blå eller violetta blommor.

 

 

 

 

AKLEJA, Aqulegia 'Woodside White'                                                      Familj    Ranunculaceae        Härdig perenn      50 cm                                  Fantastiska, fläckiga, spräckliga blad på denna akleja med lysande vita blommor.

 

GURKÖRT, Borage variegated                                                                 Familj Boraginaceae     Ettårig       30-60 cm                                               Den sällsynta formen av den här så populära örten, har attraktiva vitkantade håriga blad. Bladen kan användas i sallader och drycker. Utsökta stjärnformade blå blommor (perfekta i kalla drinkar) visar sig hela sommaren lång.

 

 

 

LITEN VAXBLOMMA, Cerinthe minor aurea  ’Bouquet Gold´                Familj Boraginaceae           Ettårig         30 cm                                           Med vitfläckiga blad och guldgula blommor är det här en riktigt vacker liten växt. Blommarna sitter i toppen och de blommar på många stjälkar samtidigt. Bildar en kompakt, låg planta. Idealisk i både rabatter och sommarkrukor. 

 

SKENSMULTRON, Duchesnea indica 'Harlequin'                                     Familj Rosaceace               Härdig perenn                      10 cm                     Detta är en ovanlig, variegerad smultronväxt. Den har gula blommor och revande vitbrokiga trefingrade blad. På sensommaren bildas röda smultronlika frukter. Passar jättebra både som marktäckare och i hängande amplar eller som krukväxt inomhus. 

 

 

 

NÄVA, Geranium 'Jesters Jacket'                                                             Familj Geraniaceae            Härdig perenn          15-24 cm                          En  attraktiv form av Geranium thunbergii (Syn. Geranium ’Misty Rose’). Den första som verkligen ger en variegerad avkomma från frö. Man häpnar över skönheten hos det ljust gröna bladverket som också är översållat med stänk av rosa och vitt. Blommorna är rosa och blommar hela sommaren.

                                                   

 

JULROS, HELLEBORUS  'PACIFIC FROST’ VARIEGERAD                     Helleborus lividus ss corsicus  synonym argutifolius                                 Familj Ranuncualaceae               Härdig perenn              45 cm                   Den bästa variegerade Helleborus du kan så från frö! Den har ett fantastiskt bladverk. Ser ut som om den är doppad i ett färgbad med rosa och krämfärgat vitt under vår och sommar och bildar en fin bakgrund till de stora koppformade blommorna.

 

 

 

HYPERIKUM, Hypericum androsaemum ’Gladys Brabazon’                  Familj Guttiferae                Härdig perenn     90 cm                                     Detta är en växt för alla som gillar att göra buketter! Den har krämstänkt, aromatiskt bladverk och skinande gula blommor. Kanske ännu vackrare på hösten när den får röda och svarta frukter. Den växer som en liten buske och i varmare zoner kan den vara städsegrön.             

 

JÄTTEMALVA,  Lavatera arborea variegata                                           Familj Malvaceae                   Halvhärdig perenn        60-120 cm                    Denna malva, som växer som ett litet träd, kommer att lysa som en strålkastare i din trädgård, med sina vackra blad och lilaröda blommor. 

                                                        

 

 

 

BALLONGBLOMMA, Nicandra physalodes 'Splash of Cream'                          Familj Solanaceae                ettårig                  60-90 cm                             Den brokbladiga Ballongblomman är en av de vackraste, ståtligaste, sommarblommor jag sett! Växer snabbt till sig från frö och planterad i en grupp, gör den sig särskilt bra. Robusta och starka stjälkar, som inte behöver något stöd. Bladen är mönstrade i grönt och grädde. Lavendelblå klockblommor, som snabbt följs av vackra lyktliknande frökapslar. Dessa går utmärkt att torka eller använda som de är i buketter. Vad mer kan man begära av en ettåring? Ja, det skulle i så fall vara att den även brukar användas som ett skydd mot vita flygare, när den samplanteras med t ex tomater.  

 

KLOCKTOBAK, Nicotiana langsdorfii ’Cream Splash’                           Familj Solanaceae            Ettårig               60-90 cm                                     Med sina vackra variegerade blad har 'Cream Splash' redan vunnit ett pris av RHS AGM.  Formar en kompakt, buskig planta med blad som är kantade och överstänkta med gräddgul färg. Blommorna är klockformade och hängande. En användbar vävarväxt i rabatten, då den framhäver färgen hos mer färgglada blommor. Den gör sig också bra i en sommarkruka.                                                   

 

 

 

 

VIOL, Viola mandshurica  'Fuji Dawn'                                                    Familj Violaceae              Härdig perenn         10-15 cm                                   Tidigt om våren blommar violen, i djupt lila tillsammans med de attraktivt färgade bladen, som är melerade i grönt- rosa och vitt.                                             

 

LEOPARDFIBBLA , Hieracium maculatum ’Chocolate Dip’ ‘                 Familj Compositae          Härdig perenn    30 cm                                           En mycket dekorativ fibbla som tidigt om våren kommer med täta rosetter av blågröna blad som ser ut att vara doppade i choklad. 

 

 
   

NYZEELÄNDSKT LIN, Phormium mixed                                                  Familj Phormiaceae        Perenn  men ej härdig här    90-120 cm    Högväxande, tålig, användbar och mycket vacker fiberliljeväxt med ursprung i Nya Zeeland. Den har långa svärdlika blad och denna frömix inkluderar purpurfärgade, gröna och variegerade färger.                                                                                                           

 

AKLEJA, Aqulegia 'Alchemists Gold'                                                       Familj Ranunculaceae          Härdig perenn           20-30 cm                        Det här är ett urval av de finaste sorterna av Akleja. Det är dessa som har imponerat mest med sina gyllene och variegerade bladformer. Blommorna har skiftande utseende, en del med doft. Sorterna är väldigt nya och belöningen för många års förädlingsarbete.